Κάνει μονίμως ανοησίες!

Πριν από περίπου ένα μήνα τρέχατε να μαζέψετε το παιδί σας από το νοσοκομείο μετά την αποτυχημένη του όπως αποδείχθηκε προσπάθεια να ισορροπήσει στη μάντρα του σχολείου του, σήμερα σας ειδοποίησαν να πάτε στο αστυνομικό τμήμα καθώς το συνέλαβαν γιατί πετούσε πέτρες στα παράθυρα ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου! Τι συμβαίνει με το παιδί σας; Γιατί μονίμως κάνει ανοησίες και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Συνήθως τα παιδιά από τα δεκατέσσερα μέχρι τα δεκαεπτά έχουν την ανάγκη να υπερβούν τα όρια και να ρισκάρουν. Σε αυτή την ηλικία είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά να δείχνουν στους φίλους τους τις ικανότητές τους ή να τους μιμούνται παρά να υπακούουν στους κανόνες που τους έχουν θέσει οι γονείς τους. Το παρήγορο είναι πως συνήθως μετά από δύο, τρεις εμπειρίες που καταλήγουν σε επίπληξη σταματούν να παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Η αντίδρασή σας θα πρέπει να είναι ανάλογη με την πράξη του. Θα πρέπει με τη στάση σας να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει αυτή την περίοδο εξερεύνησης, να καταλάβει τους κανόνες που διέπουν την οικογένεια και την κοινωνία και να τους σεβαστεί.

Για να το βοηθήσετε θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε αυτό που έκανε, να του επισημάνετε το κακό ή το παράνομο, να το συγχωρέσετε και στη συνέχεια να υπάρξει τιμωρία, η οποία πρέπει να είναι ανάλογη με την πράξη του.

Δε θα πρέπει ούτε να δραματοποιείτε την κατάσταση και να αντιμετωπίζετε το παιδί σας με άσχημο τρόπο ή να το χαρακτηρίζετε καθώς το εγκλωβίζετε σε αυτή τη συμπεριφορά αλλά ούτε και να γελάτε με τις ανοησίες του ή να σωπαίνετε καθώς όχι μόνο το προτρέπετε να τις επαναλάβει αλλά και να υπερβεί ακόμα περισσότερο τα όρια.