Είναι τόσο μικρό κι όμως συμπεριφέρεται σαν έφηβος!

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το παιδί σας έπαιζε στο δωμάτιό του με τα παιχνίδια και τώρα θέλει να ντύνεται διαφορετικά, έχει απαιτήσεις για εξόδους και γενικότερα οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά του δεν ταιριάζουν με την ηλικία του…Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;

Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος στην ανάπτυξη του ανθρώπου που μέσα από έντονες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές μεταβαίνει από την παιδική ηλικία στην ώριμη ενήλικη ζωή. Το ξεκίνημα της ήβης αποτελεί το κριτήριο για την αρχή της εφηβείας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αρχίζει πριν το παιδί ολοκληρώσει το δημοτικό. Συνήθως τα παιδιά μέχρι την πρώτη γυμνασίου δεν έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές στο σώμα τους, η συμπεριφορά τους είναι φυσιολογική, όπως και η σχέση τους με τους γονείς τους. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις παιδιών που θέλουν να υπερπηδήσουν τα στάδια και να βιώσουν τα πάντα όσο πιο γρήγορα γίνεται για αυτό και υιοθετούν πριν από την ώρα τους εξωτερικά χαρακτηριστικά της εφηβείας. Στην προσπάθειά τους να υποδυθούν τους εφήβους μιλούν και ντύνονται διαφορετικά και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα και εντάσεις με τους γονείς τους.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Είναι σημαντικό να θέσετε στο παιδί σας εκ νέου τα όρια που θέλει να ξεπεράσει. Καταλαβαίνετε πως εάν σε αυτή την ηλικία δε σας σέβεται και δεν υπακούει, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν γίνει 15 χρόνων. 

Να αποφεύγετε να γελάτε ή να καμαρώνετε για τη μικρομέγαλη συμπεριφορά του και βοηθήστε το να μάθει πως δεν πρέπει να παρασύρεται από τα πρότυπα και από το τι κάνουν οι φίλοι του ώστε να βρει τη δική του προσωπικότητα.