Ο πατέρας του είναι ασυνεπής

Ο πρώην σύζυγός σας είχε τάξει στο παιδί σας αυτή την εκδρομή μέρες πριν κι εκείνο είχε ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι θα πάει στο χωριό να δει τα ζωάκια και να παίξει μαζί τους…Η ημέρα έφθασε, εκείνο φόρεσε το μπουφανάκι του από νωρίς και περίμενε…Ο πατέρας του όμως δεν ήρθε ποτέ… Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην σύζυγός σας δεν τηρεί τις υποσχέσεις του απέναντι στο παιδί σας και το πληγώνει. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση σε σχέση με το παιδί σας;

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατακρίνετε την κακή συμπεριφορά του στο παιδί σας. Αντιθέτως θα πρέπει να το βοηθήσετε να διατηρήσει μια καλή εικόνα για τον πατέρα του ώστε να μεγαλώσει χωρίς να χάσει την εκτίμηση και το σεβασμό του σε εκείνον αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.   

Εάν ο πατέρας του δεν το βλέπει αλλά πληρώνει τη διατροφή

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει το παιδί σας ότι ο μπαμπάς του δίνει κάποια χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του. Ένα παιδί που μεγαλώνει με τον έναν του γονέα νιώθει ένα χρέος απέναντί του, οπότε γνωρίζοντας ότι ο άλλος προσφέρει κάποια χρήματα ελευθερώνεται από μια αίσθηση "χρέους". Όταν ο πατέρας του δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να έρθει να το δει θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τα αρνητικά σχόλια μπροστά στο παιδί σας. Στη συνέχεια για να το βοηθήσετε αποσπάστε του την προσοχή προτείνοντάς του να κάνετε κάτι μαζί.

Εάν ο πατέρας του το βλέπει αλλά δεν πληρώνει τη διατροφή

Δε χρειάζεται να το αναφέρετε στο παιδί σας γιατί ενισχύετε τις ενοχές του και την αίσθηση "χρέους" απέναντί σας. Αποφύγετε τους τσακωμούς με τον πρώην σύζυγό σας μπροστά στο παιδί σας για αυτό το θέμα και σε καμία περίπτωση μην τον απειλείτε ότι εάν δε σας δώσει τη διατροφή δε θα του επιτρέψετε να το δει. Αφενός έχει το δικαίωμα να το δει και αφετέρου δε μπορείτε να στερήσετε από το παιδί σας τον πατέρα του.

Εάν ο πατέρας του δεν το βλέπει αλλά ούτε πληρώνει διατροφή

Αποφύγετε τα αρνητικά σχόλια μπροστά στο παιδί σας. Πείτε του ότι για κάποιους λόγους που δε γνωρίζετε δε μπορεί να το βλέπει και σε τακτά χρονικά διαστήματα φροντίστε να λέτε μια καλή κουβέντα για εκείνον. 

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είσαστε σίγουρη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο.