Όταν το παιδί ζει σε δύο σπίτια…

Με τον πρώην σύζυγό σας έχετε συμφωνήσει να παίρνει το παιδί την Παρασκευή μετά το σχολείο και να το φέρνει σπίτι σας την Κυριακή το απόγευμα. Κάθε Παρασκευή που ετοιμάζετε τα πράγματά του ζείτε το ίδιο δράμα…Κλαίει, κρέμεται από πάνω σας και αρνείται να σας αποχωριστεί…Το ίδιο συμβαίνει όμως και τις Κυριακές που βλέπει το μπαμπά του να φεύγει από το σπίτι σας. Αναρωτιέστε πώς νιώθει και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να δεχθεί την καινούργια κατάσταση στη ζωή του;

Ένα παιδάκι ακόμα κι αν οι γονείς του είναι μαζί, στεναχωριέται πολύ τη στιγμή που τους αποχωρίζεται. Η στεναχώρια του είναι πολύ πιο έντονη όταν νιώθει πως εγκαταλείπει τον ένα του γονέα για να πάει στον άλλον. Νομίζει πως τον αφήνει μόνο του ενώ η χαρά του που θα πάει να συναντήσει τον άλλον του δημιουργεί ενοχές. Επιπλέον, ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να ζει σε δύο σπίτια. Αλλάζει περιβάλλον, κρεβάτι, δεν έχει όλα του τα παιχνίδια και είναι κάτι πολύ δυσάρεστο για εκείνο.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Για να μην αισθάνεται το παιδί σας σαν ξένο στο σπίτι του πατέρα του, φροντίστε να έχει δικά του πράγματα και εκεί.

Μη μπαίνετε στη διαδικασία να τσεκάρετε όταν επιστρέφει σπίτι σας εάν στην τσάντα του υπάρχουν όλα τα πράγματα που πήρε μαζί και να το μαλώνετε εάν έχει ξεχάσει κάτι. Δεχτείτε πως το σπίτι του πατέρα του είναι και δικό του οπότε το παιδί σας μπορεί να επιλέξει που θα έχει τι.

Ακόμα και αν είναι μικρό και δεν έχει αίσθηση του χρόνου θα πρέπει να του μιλάτε και να το προετοιμάζετε για τις μετακινήσεις του τις ημέρες που προηγούνται.

Θα πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια σε σχέση με τα ωράρια, το πρόγραμμά και τις υποσχέσεις που δίνετε και εσείς και ο πρώην σύζυγός σας στο παιδί σας για να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά. Ο γονιός που δεν εκπληρώνει την υπόσχεσή του οφείλει να δώσει μια εξήγηση στο παιδί του και ο άλλος να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην τον κατηγορήσει.

Σε καμία περίπτωση όταν επιστρέφει από το σπίτι του πατέρα του δεν πρέπει να το ανακρίνετε για το τι έκανε, τι έφαγε και ποιον συνάντησε. Εάν εκείνο θέλει να μοιραστεί το πώς πέρασε, ακούστε το.

Όταν κλαίει τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι σας θα πρέπει να αναλογιστείτε εάν εσείς αρχικά του μεταφέρετε τη συγκίνησή σας και το κάνετε να αισθάνεται άσχημα που πάει να περάσει όμορφα με τον πατέρα του. Προσπαθήστε να κρύψετε τα συναισθήματά σας και πείτε του πως το περιμένετε την Κυριακή. Εάν πραγματικά είναι πολύ δύσκολη αυτή κατάσταση για εσάς, φροντίστε να γεμίζετε το πρόγραμμά σας τα Σαββατοκύριακα και να περνάτε καλά.

Εάν κλαίει τη στιγμή του αποχωρισμού με το μπαμπά του, συντομεύστε τον αποχαιρετισμό και προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποια δραστηριότητα που θα του προτείνετε.