Είναι ακατάστατο!

Ενώ το παιδί σας μέχρι πρότινος μάζευε τα πράγματά του, έστρωνε το κρεβάτι του και σας βοηθούσε σε ό,τι του ζητούσατε, το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο αρνείται να κάνει οτιδήποτε αλλά σας εξοργίζει το γεγονός ότι πετάει δεξιά και αριστερά τα προσωπικά του αντικείμενα. Τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; 

Όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία αρχίζει να αντιδρά στους κανόνες της οικογενειακής ζωής και αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες που μέχρι τότε του φαίνονταν απόλυτα φυσιολογικές. Νιώθει πως τον υποβιβάζουν στη θέση του μικρού παιδιού που ήταν κάποτε, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο εάν έχει μικρότερα αδέρφια τα οποία υπακούουν σε αυτούς τους κανόνες.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Πρέπει να συνεχίσετε να έχετε απαιτήσεις από το παιδί σας, ακόμα κι αν συχνά αναγκάζεστε να τα κάνετε μόνη σας για να αποφύγετε τις εντάσεις. Πρέπει να του το ζητάτε συνέχεια ακόμα κι αν αυτό το δυσαρεστεί.

Εάν το παιδί σας λόγω του προγράμματός του βρίσκεται λιγότερο από πριν στο σπίτι είναι λογικό να έχετε και λιγότερες απαιτήσεις από αυτό. Θα πρέπει να καθορίσετε ξανά τις απαιτήσεις σας αναθέτοντάς του συγκεκριμένες δουλειές που πρέπει να κάνει.

Εάν είσαστε υπερβολική με την καθαριότητα θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι αυτή η συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να πρόκειται για αντίδραση. Εσείς φυσικά δεν πρέπει να νιώθετε ένοχη για το χαρακτήρα σας και θα πρέπει να απαιτήσετε να σας σέβεται.  

Όσον αφορά το δωμάτιό του, εάν το καθαρίζετε για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα, το παιδί σας θα πρέπει να αποδεχτεί αυτόν τον κανόνα και να μαζεύει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα. Εάν παρά το γεγονός ότι έχετε ορίσει την ημέρα της καθαριότητας εκείνο δε φροντίσει να τα μαζέψει, ενημερώστε το ότι την επόμενη φορά απλά θα τα βρει στα σκουπίδια, οπότε θα καταλάβετε εάν η ακαταστασία που θα βρείτε μετά το τελεσίγραφο είναι συνειδητή ή όχι. Θα πρέπει πάντως να γνωρίζετε ότι μετά τα δεκαπέντε με δεκαέξι το παιδί σας θα πρέπει να διαχειρίζεται μόνο του την τάξη στο δωμάτιό του.