Λέει ψέματα!

Όταν ρωτάτε το παιδί σας για τις δραστηριότητές του μονίμως σας αναφέρει πράγματα που δε βγάζουν νόημα και όταν τελικά αποφασίζει να σας διηγηθεί κάτι, νιώθετε πως τα μισά τα έχει βγάλει από το μυαλό του. Γιατί το παιδί σας λέει ψέματα και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πώς ψέμα από ψέμα διαφέρει. Υπάρχει η απόκρυψη γεγονότων, όπου ο έφηβος κάνει ή σκέφτεται πράγματα τα οποία δεν είναι απαραιτήτως απαγορευμένα, απλά δε θέλει να τα πει στους γονείς του καθώς νιώθει την ανάγκη να έχει προσωπική ζωή. Υπάρχει η μυθομανία όπου ο έφηβος επινοεί χαρακτηριστικά για την οικογένειά του ή τους φίλους του και τέλος υπάρχει η περίπτωση απλά να θέλει να κρύψει κάτι για να μην υποστεί τις συνέπειες, όπως π.χ. τους κακούς βαθμούς.

Η σωστή αντιμετώπιση

Θα πρέπει να δεχτείτε το γεγονός ότι τώρα που το παιδί σας μεγαλώνει δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε τα πάντα για τη ζωή του. Εάν επιμείνετε να πάρετε απαντήσεις για θέματα που ο ίδιος δε θέλει να συζητήσει σίγουρα θα σας πει ψέματα. Αυτά τα ψέματα, όμως, του επιτρέπουν να μεγαλώσει και να αποκτήσει την αυτονομία του.

Εάν διαπιστώσετε ότι σας είπε ψέματα για κάτι, χωρίς να επιμείνετε στο ίδιο το ψέμα, ρωτήστε το παιδί σας με ήρεμο τρόπο τι ήθελε να αποκρύψει, γιατί δε σας εμπιστεύεται και δε σας μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσει, διαβεβαιώνοντάς το ότι πάντα θα είσαστε δίπλα του για να το βοηθάτε σε ό,τι κι αν του συμβεί.

Σε περίπτωση μυθοπλασίας, η οποία συνήθως συνοδεύεται από άλλες διαταραχές συμπεριφοράς, θα πρέπει να αναγκάζετε τον έφηβο με κάθε τρόπο να κοιτάζει κατάματα την πραγματικότητα και φυσικά εάν είναι κάτι που συνεχίζεται για καιρό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.