Έπεσε θύμα κλοπής…

Το παιδί σας επέστρεψε από το σχολείο κλαμένο..Στο δρόμο δύο μεγαλύτερα παιδιά το υποχρέωσαν να τους δώσει το κινητό του, τα χρήματα και το μπουφάν…Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;

Είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως στα αγόρια ανάμεσα στα δώδεκα και δεκαπέντε τους χρόνια. Συνήθως πρόκειται για ντροπαλά και ευαίσθητα παιδιά, τα οποία δε μπορούν να αμυνθούν. Το γεγονός ότι συχνά οι δράστες είναι γνωστοί του θύματος, καθώς υπάρχει περίπτωση να πηγαίνουν ακόμα και στο ίδιο σχολείο κι επιπλέον επειδή σε αυτή την ηλικία το παιδί ντρέπεται να παραδεχτεί την αδυναμία του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, υπάρχουν φορές που δε μιλάει στους γονείς του για το περιστατικό. Χρειάζεται οι γονείς παρατηρώντας αλλαγές στη συμπεριφορά του να καταλάβουν ότι κάτι του συνέβη.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Θα πρέπει να προτρέψετε το παιδί σας να σας μιλήσει και να βγάλει από μέσα του τον τρόμο και το αίσθημα της αδικίας.

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν πρέπει να φοβάται για τα αντίποινα. Απευθυνθείτε στη διεύθυνση του σχολείου του αλλά και στην αστυνομία, δείχνοντας στο παιδί σας ότι υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

Εάν είναι τόσο φοβισμένο που αποφεύγει να κυκλοφορεί μόνο του, θα πρέπει να το συνοδεύετε μέχρι να το ξεπεράσει. Δεδομένου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίζει να νιώθει το αιώνιο θύμα θα πρέπει να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του κι ενδεχομένως να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό.

Ως προληπτικό μέτρο θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι θα πρέπει να αποφεύγει να έχει μαζί του ακριβά αντικείμενα ή να φοράει ακριβά ρούχα καθώς μπορεί να γίνει στόχος.

Εάν ξανασυμβεί αντίστοιχο περιστατικό θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί το παιδί σας έχει το ρόλο του θύματος και να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο.