Θα κάνει μια επέμβαση…

Το παιδί σας πρόκειται να υποβληθεί σε μια επέμβαση και όσο πλησιάζουν οι ημέρες τόσο οι ερωτήσεις του γίνονται όλο και πιο πιεστικές και η δική σας αγωνία όλο και πιο μεγάλη. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας;

Μιλήστε στο παιδί σας για την επέμβαση

Μόλις φύγετε από το γιατρό ανακοινώστε στο παιδί σας τι πρόκειται να συμβεί. Χωρίς να καταλάβει τη στεναχώρια σας πείτε του για παράδειγμα "ο γιατρός, τον οποίο εμπιστεύομαι πάρα πολύ, είπε πως πρέπει να κάνεις την επέμβαση για να γίνεις καλά. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, είναι κάτι αναγκαίο". Στη συνέχεια θα πρέπει να περιγράψετε στο παιδί σας τη διαδικασία. Ότι θα πάτε στο νοσοκομείο, θα το οδηγήσουν σε ένα δωμάτιο όπου δε θα μπορείτε να είσαστε εσείς αλλά θα είναι οι γιατροί μαζί του, θα το κοιμίσουν και όταν ανοίξει τα μάτια του θα είσαστε εκεί κοντά του. Εάν σας ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επέμβαση, αρκεστείτε να του πείτε ότι ούτως ή άλλως θα κοιμάται και δε θα καταλαβαίνει τίποτα, τονίζοντάς του ότι εσείς θα είσαστε στο διπλανό δωμάτιο.

Οι ημέρες πριν από την επέμβαση

Τις ημέρες πριν από την επέμβαση δε χρειάζεται να του μιλάτε συνεχώς για αυτό που πρόκειται να συμβεί. Ωστόσο, εξηγήστε του ότι την ημέρα της επέμβασης δε θα φάει πρωινό όπως επίσης και μόλις ξυπνήσει από τη νάρκωση. Θα πρέπει να του πείτε ότι τις πρώτες ημέρες ενδεχομένως να πονάει λίγο αλλά οι γιατροί θα του δίνουν φάρμακα. Όταν νιώθετε πως το παιδί σας το σκέφτεται και φοβάται, αγκαλιάστε το χωρίς όμως να του μεταφέρετε τη λύπη σας.

Μετά την επέμβαση

Σίγουρα μετά την επέμβαση το παιδί σας θα πονάει κι εσείς θα πρέπει να είσαστε δίπλα του για να το παρηγορήσετε. Πρέπει όμως να είσαστε ειλικρινής μαζί του λέγοντάς του ότι θα χρειαστεί λίγος καιρός για να συνέλθει.  

Μην ξεχάσετε να του έχετε πάρει ένα δωράκι, κάτι που θα το χαροποιήσει ιδιαιτέρως και φυσικά φροντίστε αυτό το διάστημα λόγω της κατάστασής του να έχει μερικά προνόμια παραπάνω.