Δε θέλει να πάει για ύπνο!

Κάθε βράδυ συμβαινει η ίδια ιστορία. Εσείς  προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να πάει για ύπνο κι εκείνο δε θέλει…Στο τέλος καταληγετε είτε να ξυπνησετε όλη την πολυκατοικία απο τις φωνές σας  είτε να κουραστειτε τοσο πολυ ωστε να το αφήσετε να κάνει το δικο του.

Γιατί το παιδί σας δε θέλει να κοιμηθεί

Καθώς για το παιδί η παραβίαση των κανόνων είναι παιχνίδι, δοκιμάζει τα όριά σας.

Του προκαλεί άγχος η μοναξιά του δωματίου και το πέρασμα από τη δραστηριότητα στην απραξία.

Ζηλεύει το χρόνο που περνάτε με το μπαμπά του χωρίς αυτό.

Στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την κούρασή του εκνευρίζεται τόσο πολύ, που δεν καταφέρνει να ηρεμήσει για να κοιμηθεί. Όσο πιο εξαντλημένο είναι ένα παιδί, τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται να κοιμηθεί και τόσο πιο δύστροπο γίνεται.

Ίσως να περιμένει έναν από τους δύο γονείς που επιστρέφει σπίτι ενώ εκείνο συνήθως κοιμάται.

Γιατί αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει

Το παιδί σας θα πρέπει να μάθει να έχει πρόγραμμα. Ακόμα κι αν δε χρειάζεται πολλές ώρες ύπνου, ακόμα κι αν μένει στο κρεβάτι του ξύπνιο, πρέπει να καταλάβει ότι μετά από κάποια ώρα σταματάει να είναι "η ώρα του παιδιού". Ένα παιδί που το παίρνει ο ύπνος αργά το βράδυ στον καναπέ, δε μεγαλώνει σωστά καθώς πιστεύει ότι όλα επιτρέπονται. Τέλος, είναι κάτι που το χρειάζεστε κι εσείς είτε γιατί εργάζεστε όλη την ημέρα και χρειάζεστε ξεκούραση είτε για να έχετε προσωπικές στιγμές με το σύντροφό σας που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σχέση σας.

Τι πρέπει να κάνετε

Θα πρέπει να ορίσετε μία ώρα που το παιδί σας θα πηγαίνει στο κρεβάτι του, την οποία δε θα ξεπερνάτε ποτέ, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Ακόμα κι αν νιώθετε ενοχές που καθυστερήσατε να επιστρέψετε από τη δουλειά και δεν το είδατε, αυτή η ώρα δεν πρέπει να αλλάζει.

Πρέπει να είσαστε σίγουρη για τον εαυτό σας και σταθερή σε αυτό που του λέτε καθώς το παιδί σας αντιλαμβάνεται τα πάντα κι αν νιώσει μία ρωγμή στην αποφασιστικότητά σας θα το εκμεταλλευτεί.

Κατά τη διάρκεια του βραδινού φαγητού μιλήστε στο παιδί σας για την ημέρα που περάσατε στη δουλειά σας, προτρέψτε το να σας πει για τη δική του και στη συνέχεια πείτε του ποιο είναι το αυριανό πρόγραμμα. Χωρίς να καταφύγετε σε προσταγές τύπου "σε πέντε λεπτά θα πας για ύπνο", ενημερώστε το πως σε λίγο θα είναι η ώρα που όλοι σας θα πάτε να κοιμηθείτε.

Όταν το παιδί σας ξαπλώσει, ετοιμάστε μπροστά του τα ρούχα του για την επόμενη ημέρα, με ενθουσιασμό πείτε του ποιες θα είναι οι δραστηριότητές του την επόμενη ημέρα και στη συνέχεια διαβάστε του ένα παραμύθι για να ηρεμήσει. Φιλήστε το κι ανάλογα με την ηλικία του αφήστε ένα φωτάκι αναμμένο ή την πόρτα ανοικτή.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε δίπλα στο παιδί σας ή να του χαϊδεύετε το κεφαλάκι μέχρι να αποκοιμηθεί καθώς συντηρείτε την αγωνία του και δεν το αφήνετε να αντιμετωπίσει τη μοναξιά της νύχτας.

Στην περίπτωση που σας φωνάξει…

Σε καμία περίπτωση μην υποχωρήσετε. Αφήστε το να παίξει ενδεχομένως στο κρεβάτι του. Εάν σηκωθεί γιατί θέλει να πάει στην τουαλέτα, συνοδεύστε το και στη συνέχεια οδηγήστε το στο δωμάτιό του.

Εάν ξανασηκωθεί…

Το παιδί από τον εκνευρισμό του σίγουρα δυσκολεύεται να κοιμηθεί κι ενδεχομένως να σηκωθεί πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Σίγουρα δεν πρέπει να υποχωρήσετε κι αν όλη αυτή η ιστορία καταλήξει σε μια τιμωρία ή σε μια ξυλιά, το βασικό είναι να μην πέσει για ύπνο το παιδί σας θυμωμένο. Θα πρέπει να πάτε στο δωμάτιο του και να του εξηγήσετε ότι ο λόγος που συνέβη ήταν επειδή η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη και στη συνέχεια βγείτε από το δωμάτιό του.