Τρώει τα νύχια του…

Το τελευταίο διάστημα έχετε προσέξει ότι το παιδί σας έχει αποκτήσει μανία με τα νύχια του. Εάν δεν το μαλώσετε, μπορεί να κάθεται ώρες στον καναπέ και να τα κατασπαράζει. Γιατί έχει αποκτήσει αυτή την κακή συνήθεια και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να την αντιμετωπίσει;

Γιατί έχει αυτή τη μανία

Το παιδί σας έχει την ανάγκη να βρει μια μικρή ιεροτελεστία για να καταπολεμά την ανησυχία του.

Ίσως να έχει δει να το κάνετε εσείς ή κάποιος από το οικογενειακό σας περιβάλλον και σε αυτή την περίπτωση να λειτουργεί μιμητικά.

Ίσως να το αναστάτωσε κάτι και δε μπόρεσε να εκφράσει αλλιώς την επιθετικότητα του.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Σίγουρα δεν πρέπει να ρωτάτε το παιδί σας γιατί το κάνει, δεδομένου ότι ούτε αυτό ξέρει τουλάχιστον συνειδητά. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως αυτή η μανία προσφέρει στο παιδί σας το αίσθημα της ασφάλειας και ευχαρίστηση.

Δε χρειάζεται να του κάνετε παρατήρηση μπροστά σε άλλους, να το συγκρίνετε με το αδερφάκι του που δεν το κάνει  ή να το κοροϊδεύετε γιατί μια τέτοια στάση θα το ταπεινώσει και θα το επηρεάσει ψυχολογικά.

Αποφύγετε να αναφέρεστε συνεχώς στη μανία του και να το μαλώνετε κάθε φορά που το κάνει. Όσο πιο πολύ συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο τόσο πιο πολύ θα πετυχαίνετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνετε

Μη δραματοποιείτε την κατάσταση και δείξτε κατανόηση. Τα περισσότερα παιδιά έχουν ανησυχίες και το καθένα την εκφράζει με διαφορετικό τρόπο. Κάποια βυζαίνουν το δάχτυλό τους, άλλα πειράζουν τα μαλλιά τους κι άλλα ηρεμούν τρώγοντας τα νύχια τους.

Αναζητήστε ενδεχομένως στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον κάποιο πρόσωπο που έχει αυτή τη μανία και μιλήστε για αυτό στο παιδί σας. Έτσι θα νιώσει λιγότερο άσχημα και θα καταλάβει ότι δεν κάνει κάτι τραγικό.  

Προσεγγίστε το όταν είσαστε μόνοι σας και ρωτήστε το εάν του συμβαίνει κάτι και είναι τόσο ανήσυχο, επισημαίνοντάς του ότι θα το βοηθήσετε να κόψει αυτή τη συνήθεια.

Απαγορεύστε στους γύρω σας να σχολιάζουν τη μανία του.

Παρακολουθήστε την εξέλιξη αυτής της συνήθειας κι αν τα πράγματα γίνουν πιο σοβαρά, όπως για παράδειγμα τρώγοντας τα νύχια του ματώνει τα δάχτυλά του, συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο.