Δεν έχει φίλους

Τον τελευταίο καιρό έχετε αρχίσει να προβληματίζεστε με τη συμπεριφορά του παιδιού σας καθώς σε αντίθεση με τους συνομηλίκους του δεν πάει σε πάρτι, δεν έρχεται κανένας συμμαθητής του στο σπίτι σας και κυρίως στις συζητήσεις που κάνετε μαζί του ουδέποτε αναφέρει το όνομα κάποιου φίλου του. Τι συμβαίνει με το παιδί σας;

Το να δημιουργεί ένας έφηβος φιλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί τον βοηθάει να χτίσει την προσωπικότητά του και να μάθει να ζει με άλλους ανθρώπους. Όταν ένας έφηβος δεν έχει φίλους συνήθως οφείλεται στη συστολή. Η ντροπή είναι άλλωστε ένα χαρακτηριστικό σε αυτή τη φάση της ζωής του παιδιού και σημαίνει πως έχει αρχίσει να διαπιστώνει διαφορές ανάμεσα στο ίδιο και το περιβάλλον του. Μέχρι τότε ζούσε με τους γονείς του, οι οποίοι τον αγαπούσαν και τον προστάτευαν επειδή ήταν το παιδί τους, τώρα μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί τι πιστεύουν οι γύρω του για αυτό. Εάν έχει αμφιβολίες για τον εαυτό του, εάν μέχρι τότε οι γονείς του δεν το έχουν βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και δεν ήταν τρυφεροί μαζί του αλλά ιδιαίτερα απαιτητικοί και ίσως απαξιωτικοί, τότε ο έφηβος θα νιώσει άσχημα και θα κλειστεί στον εαυτό του. Το να είναι ένα παιδί ντροπαλό και να μη νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του είναι φυσιολογικά συναισθήματα, όσο όμως πιο πολύ αμφιβάλλει για εκείνο τόσο μεγαλώνει η ντροπή του.

Τι πρέπει να κάνετε

Πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πιθανές συναντήσεις με συνομηλίκους μέσα από κοινές δραστηριότητες.

Θα πρέπει να αναρωτηθείτε για το αν ο οικογενειακός τρόπος ζωής δε βοηθάει το παιδί σας να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις. Εάν εσείς δεν έχετε φίλους πώς θα μεταδώσετε στο παιδί σας την ανάγκη για επικοινωνία και επαφή με άλλους ανθρώπους;

Εάν αυτά δεν αρκούν, τότε το παιδί σας μάλλον έχει προσωπικές δυσκολίες στη δημιουργία σχέσεων και εσείς πρέπει να διερευνήσετε το λόγο. Το παιδί σας δεν είχε ποτέ φίλους ή μήπως κάτι συνέβη τώρα τελευταία και απομακρύνθηκε από την παρέα του; Μήπως είναι επιθετικό με αποτέλεσμα τα άλλα παιδιά να το αποφεύγουν; Ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο για να εντοπίσει τη δυσκολία και να τη θεραπεύσει.