Δεν κάνει μπάνιο!

Κάθε πρωί που μπαίνετε στο δωμάτιο του παιδιού σας νομίζετε ότι θα λιποθυμήσετε από τη δυσοσμία. Ακόμα και τα Σάββατα όμως που είναι η ημέρα της εξόδου για το παιδί σας, πάλι δε φροντίζει τον εαυτό του. Αναρωτιέστε εάν είναι φυσιολογικό που το παιδί σας δεν κάνει μπάνιο τακτικά και ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης;

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη συμπεριφορά κυρίως στα αγόρια γύρω στα 14. Κι ενώ σε ένα μικρότερο παιδί το να μην κάνει μπάνιο δε γίνεται αντιληπτό, στην εφηβεία κάτι τέτοιο είναι αδύνατο γιατί αρχίζουν να λειτουργούν κάποιοι αδένες, των οποίων οι εκκρίσεις αναδίδουν μία έντονη μυρωδιά.

Πως πρέπει να το αντιμετωπίσετε

Εάν μέχρι τώρα ήσασταν εσείς αυτή που αποφάσιζε πότε θα κάνει μπάνιο και πότε θα αλλάξει εσώρουχα, όπως καταλαβαίνετε από εδώ και στο εξής θα ισχύουν άλλοι κανόνες. Πολλές φορές αυτή η άρνηση του εφήβου να κάνει μπάνιο οφείλεται σε αυτή ακριβώς την εξάρτηση και τώρα με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Ωστόσο είναι προτιμότερο να του πείτε εσείς ότι δε μυρίζει τόσο όμορφα παρά να του το πει κάποιος από το περιβάλλον του και να αισθανθεί άσχημα.

Θα πρέπει να θυμάστε πως ο έφηβος χρειάζεται χρόνο για να γνωρίσει το σώμα του και να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό. Χωρίς να του τονίζετε την έλλειψη καθαριότητας, βοηθήστε τον να συνειδητοποιήσει ότι το νέο του σώμα χρειάζεται διαφορετική φροντίδα.