Θέλει να φύγετε από το σπίτι για να κάνει πάρτι!

Νιώθατε αρκετή ώρα πως το παιδί σας κάτι ήθελε να σας πει αλλά δίσταζε…"Μαμά το Σάββατο θέλω να κάνω πάρτι", είπε…Κι ενώ ήσασταν έτοιμη να το ρωτήσετε τι πρέπει να ετοιμάσετε, σας αιφνιδίασε συμπληρώνοντας "και θα ήθελα να πάρεις το μπαμπά και να φύγετε". Αναρωτιέστε εάν πρέπει να του παραχωρήσετε το σπίτι ή όχι;

Το να προσκαλεί ένας έφηβος τους φίλους του σημαίνει πως αφενός νιώθει καλά στο σπίτι του κι αφετέρου ότι αισθάνεται υπερήφανος για τους φίλους του, σε σημείο που θέλει να τους γνωρίσει στους γονείς του. Οι γονείς από την άλλη όταν συναντούν τους φίλους του παιδιού τους έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να βγάλουν κάποια συμπεράσματα για τις σχέσεις που δημιουργεί και πώς συμπεριφέρεται. Η απαίτηση όμως να λείπουν οι γονείς από το σπίτι είναι μια άλλη υπόθεση...

Τι πρέπει να κάνετε

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε το παιδί σας με τους φίλους του μόνους στο σπίτι. Το ξέρουμε πως είναι άχαρος ο ρόλος του επιστάτη αλλά μόνο έτσι μπορείτε να αποφύγετε τις παρεκτροπές και να επέμβετε σε περίπτωση που χρειαστεί, όπως για παράδειγμα το πιο απλό, να τους ζητήσετε να χαμηλώσουν τη μουσική.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να κάτσετε στο χώρο που θα είναι μαζεμένα τα παιδιά καθώς θα πρέπει να τους επιτρέψετε να διασκεδάσουν ελεύθερα.

Εάν πιστεύετε ότι θα υπάρξει μεγάλη σύγκρουση με το παιδί σας όταν του πείτε ότι θα παραμείνετε στο σπίτι, ορίστε κάποιον άλλον υπεύθυνο της βραδιάς, όπως το μεγάλο αδερφό, τον ξάδερφο ή τον αγαπημένο θείο του.

Θα πρέπει να ορίσετε κανόνες από πριν σε σχέση με τον αριθμό προσκεκλημένων, την ώρα λήξης του πάρτι και φυσικά την απαγόρευση ή τον περιορισμό του αλκοόλ ανάλογα με την ηλικία.