Μήπως το παιδί σας είναι ερωτευμένο;

Το παιδί σας το τελευταίο διάστημα έχει περίεργη συμπεριφορά…Κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιό του και μιλάει στο τηλέφωνο…Άλλες φορές είναι ευδιάθετο κι άλλες όχι…Είναι αφηρημένο…Δεν τρώει…Αναρωτιέστε εάν είναι ο έρωτας η αιτία και τι στάση πρέπει να κρατήσετε;

Ο έρωτας είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της εφηβείας. Ξαφνικά στη ζωή του παιδιού μπαίνει ένα πρόσωπο που γίνεται τα πάντα για αυτό, το σκέφτεται διαρκώς και αδιαφορεί για οτιδήποτε άλλο. Ορισμένοι έφηβοι κρατούν τον έρωτά τους κρυφό από τους γονείς τους ενώ κάποιοι άλλοι επιθυμούν να τον γνωρίσουν και να ζητήσουν τη γνώμη τους.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Καταρχήν, το παιδί σας πρέπει να νιώσει πως έχει το δικαίωμα να είναι ερωτευμένο και να δημιουργεί σχέσεις έξω από την οικογένεια καθώς δεν πρόκειται για κάτι κατακριτέο. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όταν έχει την ανάγκη να σας μιλήσει για αυτό που ζει και να μοιραστεί μαζί σας τα συναισθήματά του θα είσαστε δίπλα του για να το ακούσετε.

Πολλές φορές οι γονείς αυθόρμητα προβάλλουν τον εαυτό τους στα παιδιά τους καθώς ξαναζούν μέσα από αυτά τις δικές τους πρώτες εμπειρίες, έχουν την τάση μάλιστα να επεμβαίνουν στη σχέση του παιδιού τους στο όνομα της πείρας τους. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγετε διότι εμποδίζετε το παιδί σας να το βιώσει φυσιολογικά. Επίσης, θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό της κατασκοπείας, με το άλλοθι ότι θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από την απογοήτευση ή τη στεναχώρια και σίγουρα όταν έρθει η ώρα να γνωρίσετε τον καλό ή την καλή του μη βιαστείτε να εκφράσετε άποψη ακόμα κι αν έχετε αντιρρήσεις στην επιλογή του και προσπαθήστε να τον /την υποδεχθείτε φιλικά.

Το ιδανικό είναι πριν φθάσει αυτή η στιγμή ήδη να έχετε πληροφορήσει και συμβουλέψει το παιδί σας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα γιατί στη φάση που βρίσκεται τώρα κατακλυσμένο από τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, θα είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε μαζί του. Εάν δεν του έχετε μιλήσει ίσως θα ήταν καλύτερα να αναθέσετε αυτό το ρόλο σε ένα τρίτο πρόσωπο που εμπιστεύεστε και έχει καλή επικοινωνία με το παιδί σας.