Το παιδί σας έκλεψε

Στο μαγαζί με τα παιχνίδια που είχατε πάει με το παίδι σας, σας ζητούσε επίμονα να του αγοράσετε  ένα κόκκινο αυτοκινητάκι. Εσείς αρνηθήκατε καθώς ήδη του είχατε πάρει αρκετά πράγματα. Όταν επιστρέψατε σπίτι βρήκατε το κόκκινο αυτοκινητάκι στην τσέπη του μπουφάν του. Τι πρέπει να του πείτε; Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στον πειρασμό να παραβούν τους κανόνες και να προκαλέσουν τους γονείς τους. Εσείς από τη μεριά σας ως γονιός δεν πρέπει να αφήσετε ένα τέτοιο περιστατικό να περάσει απαρατήρητο και οφείλετε να εξηγήσετε στο παιδί σας τους κανόνες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσετε σαν κλέφτη αλλά ούτε και να του αναφέρετε την αστυνομία και τη φυλακή γιατί κάτι τέτοιο θα το αναστατώσει και θα το φοβίσει πάρα πολύ.

Πώς να χειριστείτε την κατάσταση

Εάν πιάσετε το παιδί σας να βάζει κάτι στην τσέπη του στο μαγαζί, θα πρέπει με αυστηρότητα να το εμποδίσετε και να του πείτε ότι αυτή η πράξη απαγορεύεται.

Εάν ανακαλύψετε την κακή του πράξη στο σπίτι, ρωτήστε το παιδί σας που βρήκε το συγκεκριμένο αντικείμενο. Εάν δεν παραδέχεται ότι το έκλεψε και σας λεει ένα σωρό ψέματα, εσείς πρέπει να επιμείνετε στη δική σας άποψη και σε καμία περίπτωση να μην αφήσετε να περάσει έτσι αυτή η πράξη. Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει πως η παράβαση του νόμου τιμωρείται.

Όταν ομολογήσει την πράξη του θα πρέπει να του επισημάνετε πόσο καλά έκανε που είπε την αλήθεια και μετά να του θυμίσετε τον κανόνα ότι δεν παίρνουμε τίποτα από ένα μαγαζί εάν πρώτα δεν το πληρώσουμε. Πείτε του ότι η συγκεκριμένη πράξη λέγεται κλοπή και απαγορεύεται από το νόμο. Επιπλέον, θα πρέπει να του μιλήσετε και για τις συνέπειες που θα έχουν οι υπάλληλοι του μαγαζιού από το αφεντικό τους όταν ανακαλύψει ότι λείπει κάτι. Έτσι το παιδί σας θα καταλάβει ότι αυτό που έκανε δεν αφορά μόνο εκείνο και εσάς αλλά έχει επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους.

Το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε μαζί το αντικείμενο που έκλεψε στο κατάστημα. Εξηγήστε του πως είσαστε υπεύθυνη για εκείνο και θα το βοηθήσετε να αναλάβει τις ευθύνες του. Βρείτε τον υπεύθυνο του καταστήματος και χωρίς να ντροπιάσετε το παιδί σας, να το χαρακτηρίσετε κακό παιδί ή να του επιβάλλετε να ζητήσει συγγνώμη επιστρέψτε το αντικείμενο αναλαμβάνοντας να ζητήσετε εσείς συγγνώμη για να αντιληφθεί το παιδί σας το λάθος που έκανε.

Όταν γυρίσετε σπίτι θυμίστε του τον κανόνα που ισχύει και επισημάνετε του ότι τα πράγματα τακτοποιήθηκαν επειδή σας είπε την αλήθεια αλλιώς θα ήταν πιο σοβαρά.

Τέλος, μην ξεχάσετε να του πείτε ότι το αγαπάτε παρά την κακή του πράξη και ότι θα είσαστε δίπλα του για να το εμποδίζετε να κάνει τέτοια σφάλματα.