Βάζετε συνεχώς τις φωνές

Ξεκινάτε πάντα την ημέρα σας με τη σκέψη ότι σήμερα θα προσπαθήσετε να μη φωνάξετε στο παιδί σας. Στην αρχή του ζητάτε ήρεμα να κάνει κάτι και εκείνο δε σας ακούει, προσπαθείτε ξανά χωρίς αποτέλεσμα και την τρίτη δεν αντέχετε…Βάζετε τις φωνές! Έχετε αναρωτηθεί γιατί φωνάζετε κι αν αυτό κάνει κακό στο παιδί σας;

Το ότι φωνάζετε στο παιδί σας δε σημαίνει ότι είσαστε κακή μητέρα ωστόσο εκείνο όταν σας ακούει να ουρλιάζετε μπορεί να νιώθει ενόχληση σε σχέση με την εσωτερική του ασφάλεια και ενοχές επειδή σας κάνει να βγαίνετε εκτός εαυτού.

Για ποιο λόγο φωνάζετε

Οι κραυγές σας ίσως να εκφράζουν την αίσθηση αδικίας που νιώθετε καθώς τα κάνετε όλα μόνη σας και δεν έχετε καμία βοήθεια από το σύντροφό σας. Ίσως να του ζητάτε με αυτόν τον τρόπο να επωμιστεί κι εκείνος κάποιες ευθύνες.

Αναρωτηθείτε αν διανύετε μια δύσκολη περίοδο στη δουλειά σας ή την προσωπική σας ζωή.

Ενδεχομένως και οι δικοί σας γονείς να σας μεγάλωσαν με αυτόν τον τρόπο και να νομίζετε πως μόνο με τις φωνές μπορείτε να επιβληθείτε στο παιδί σας.

Το παιδί σας προσπαθεί να σας βγάλει από τα ρούχα σας με το να μην υπακούει σε αυτά που του λέτε επίτηδες. Σας περιπαίζει και εσείς εξοργίζεστε με αποτέλεσμα να βάζετε τις φωνές.

Πως μπορείτε να επιβληθείτε χωρίς να φωνάζετε

Καταρχήν θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να σταματήσετε να αναρωτιέστε εάν οι υποδείξεις που κάνετε στο παιδί σας είναι σωστές ή όχι. Το παιδί σας πρέπει να μάθει κάποιους κανόνες και εσείς οφείλετε να το βοηθήσετε να τους αποδεχτεί και να τους σέβεται.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεται να επαναλαμβάνετε συνεχώς τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στο παιδί σας γιατί δε γίνεται να τα μάθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει χρόνο και υπομονή.

Εάν το παιδί σας δεν υπακούει σε αυτό που του λέτε αντί να φωνάξετε δώστε του άλλη μια ευκαιρία επισημαίνοντάς του ότι είναι η τελευταία κι αν δεν υπακούσει τώρα θα τιμωρηθεί.

Μάθετε στο παιδί σας πώς να καταλαβαίνει ότι ξεπέρασε τα όρια με το βλέμμα σας ώστε με την πρώτη ματιά να γνωρίζει ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει και να υπακούσει σε αυτό που του λέτε.

Αντί να του δίνετε διαταγές τύπου "ντύσου", "έλα να φας" μπορείτε να το ενημερώσετε ποιο είναι το πρόγραμμα που ακολουθεί και φυσικά να μην ξεχνάτε να το επαινείτε όταν διαπιστώνετε πως οι υποδείξεις σας εισακούστηκαν ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο.