Γιατί το παιδί σας δεν έχει καλή σχέση με τη μητριά του

Κάθε φορά που το παιδί σας επιστρέφει από το σπίτι του πρώην συζύγου σας, παραπονιέται πως η μητριά του είναι πολύ κακιά και δεν το αγαπάει καθόλου. Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Για ποιο λόγο το παιδί σας δεν τα πάει καλά με τη μητριά του;

Οι λόγοι που ένα παιδί δεν τα πάει καλά με τη μητριά του

Τις περισσότερες φορές ένα παιδί χωρισμένων γονιών δε μπορεί να δεχθεί μια συναισθηματική σχέση και χρειάζεται χρόνο.

Εάν η μητριά έχει δικά της παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με τον πατέρα του, είναι λογικό το παιδί σας να ζηλεύει και να νιώθει άβολα. Άλλωστε όπως είναι φυσικό η μητριά θα δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον στα παιδιά της με αποτέλεσμα το δικό σας να νιώθει παραγκωνισμένο.

Ίσως να ευθύνεστε εσείς για την κακή σχέση του παιδιού σας με τη μητριά του καθώς συνειδητά ή ασυνείδητα δεν το αφήνετε να δημιουργήσει μαζί της κάποιον συναισθηματικό δεσμό. Ειδικά εάν τη θεωρείτε υπεύθυνη για τη διάλυση της οικογένειά σας και σας έχει δει το παιδί σας να διαπληκτίζεστε μαζί της ή με τον πατέρα του για χάρη της, τότε δεν είναι παράξενο που δεν τα πάει καλά μαζί της. Ό,τι και να κάνει η μητριά από την πλευρά της για να προσεγγίσει το παιδί σας εάν εσείς δεν του δείξετε με τον τρόπο σας ότι τουλάχιστον πρέπει να τη σέβεται, το παιδί σας θα νομίζει ότι θα σας προδώσει αν δημιουργήσει μία σχέση μαζί της.

Πώς να εξομαλύνετε την κατάσταση

Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να δεχτείτε πως μια ξένη γυναίκα φροντίζει το παιδί σας ωστόσο εάν ενδιαφέρεστε για το καλό του θα πρέπει με κάθε τρόπο να του δείξετε ότι του "επιτρέπετε" να αναπτύξει μια συναισθηματική σχέση μαζί της. Τι πρέπει να κάνετε; Καταρχήν όταν το παιδί σας μιλάει για εκείνη δεν πρέπει να του δείχνετε ότι ενοχλείστε ή αποφεύγετε την κουβέντα και φυσικά θα πρέπει να του λέτε καλά λόγια για τη μητριά του. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά της μητριάς απέναντί σας. Πρέπει κι εκείνη να δείχνει ότι σας σέβεται και σε καμία περίπτωση δεν παίρνει αποφάσεις για το παιδί σας χωρίς πρώτα να έρθει σε συνεννόηση μαζί σας.

Μη μπαίνετε στη διαδικασία του ελέγχου. Ενημερώστε για τις δραστηριότητες του παιδιού σας και αρκεστείτε σε ένα τηλεφώνημα την ημέρα. Μην τηλεφωνείτε κάθε τόσο να ρωτήσετε εάν πήγε στο μπαλέτο ή αν έφαγε.

Στην περίπτωση που πάρει την πρωτοβουλία για παράδειγμα να κουρέψει το παιδί σας μην κάνετε φασαρία και προσοχή μη δηλώσετε την ενόχλησή σας στο παιδί σας.

Τι να κάνετε εάν η μητριά του όντως του φέρετε άσχημα

Καταρχήν θα πρέπει να είσαστε ευτυχής που το παιδί σας μιλάει για τα συναισθήματά του και δεν τα κρύβει μέσα του. Θα πρέπει να το προτρέψετε να σας μιλάει πάντα για ό,τι το απασχολεί.

Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει στον πατέρα του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Φυσικά εάν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου τότε θα πρέπει να επέμβετε.