Sexting: Προσοχή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι!

Προστατέψτε τα παιδιά από την επικίνδυνη αυτή συνήθεια

Τι είναι το sexting; Η ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων ή γυµνών φωτογραφιών µέσω διαδικτύου ή µέσω κινητών τηλεφώνων.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, πολλοί έφηβοι και παιδιά συνηθίζουν να αναρτούν φωτογραφίες τους με μαγιώ ή ελάχιστα ρούχα, από την παραλία, τις διακοπές τους και αλλού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι αναρτήσεις αυτές μπορεί να έχουν σαν αποδέκτες ένα πλήθος ατόμων, που ούτε καν υποψιάζεται το παιδί. Οι διαδικτυακοί τόποι όπου µπορεί να λάβουν χώρα τέτοια φαινόµενα είναι τα κοινωνικά δίκτυα όπου κάποιος µπορεί να ανεβάσει ή να µοιραστεί τέτοιο περιεχόµενο (π.χ. Facebook, Instagram, Skype κ.α.) και µέσω κινητών τηλεφώνων (MMS, Viber κ.α.).

Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούν σύνηθες και φυσιολογικό να κάνουν τέτοιες αναρτήσεις, υπέρμετρης έκθεσης, στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να γνωρίζουν τη σοβαρότητα και τους κινδύνους αυτής τους της συνήθειας.

Το sexting µπορεί να δηµιουργήσει πολλά προβλήµατα µε το σχολείο, τους φίλους, τους συµµαθητές, τους γονείς, το νόµο ή ακόµα και µελλοντικούς φίλους και πιθανόν τη δουλειά που θα κάνουν στο µέλλον αλλά και στα συναισθήµατά και στον τρόπο που ένα παιδί βλέπει τον εαυτό του.

Καλό θα είναι τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τους! Για αυτό διαβάστε το σχετικό φυλλάδιο από τη Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.