Το βραδινό παραμύθι

Κι ενώ δε βλέπετε την ώρα να πέσετε στο κρεβάτι σας μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα, ακούτε μια φωνούλα από το δωμάτιο του παιδιού σας "μαμά θα μου πεις ένα παραμύθι;". Το ξέρουμε, τα μάτια σας κλείνουν αλλά είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σας να αποκοιμηθεί ακούγοντας τη φωνή σας και ταξιδεύοντας στην ιστορία που του διηγήστε.

Το βραδινό παραμύθι χαλαρώνει και ηρεμεί το παιδί σας κάτι που το βοηθάει να κοιμηθεί ενώ παράλληλα αναπτύσσει τη φαντασία του. Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό θα πρέπει να προμηθευτείτε παραμύθια που περιέχουν εικόνες και αφορούν ιστορίες με ζώα και αντικείμενα. Από την ηλικία των 6 και μετά μπορεί να απολαμβάνει τις αφηγήσεις χωρίς εικονογράφηση.

Τι να κάνετε εάν…

…νομίζετε ότι το παιδί σας δεν καταλαβαίνει κάποιες λέξεις. Μπορείτε να του εξηγήσετε τις λέξεις που δεν καταλαβαίνει ωστόσο δε χρειάζεται να διακόπτετε συνεχώς. Το παιδί σας αυτό που έχει ανάγκη είναι να ακούει τη φωνή σας και να νανουρίζεται ακούγοντας μια ιστορία.

… σας ζητάει να του λέτε συνέχεια το ίδιο παραμύθι. Κάντε του το χατίρι. Είναι απολύτως φυσιολογικό, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να ακούν την ίδια ιστορία ακόμα και εάν την ξέρουν απ' έξω και ανακωτά.

… το παιδί σας στεναχωριέται ακούγοντας λυπητερές ιστορίες. Θα πρέπει να το ηρεμήσετε λέγοντάς του ότι δεν πρόκειται για αληθινή ιστορία και σίγουρα δε φταίει εκείνο για όλα όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο παραμύθι. Φυσικά θα πρέπει να του πείτε ότι εάν θέλει δεν πρόκειται να το ξαναδιαβάσετε.

… το παιδί σας ζητάει παραμύθια με κακούς, μάγισσες, δράκους. Αυτό σημαίνει ότι διανύει πιθανόν μια φάση που έχει μέσα του πολλά βίαια συναισθήματα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πρέπει να εκπληρώσετε την επιθυμία του χωρίς να ανησυχείτε. Είναι κάτι που το βοηθάει να διοχετεύει τις ορμές του.