Το παιδί σας δε σας αφήνει να βγαίνετε!

Οι προτάσεις για Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν έρχονται η μία μετά την άλλη αλλά μάλλον εσείς δε θα πάτε πουθενά...Ο λόγος; Δεν αντέχετε να βλέπετε το παιδί σας να σπαράζει από το κλάμα κάθε φορά που κανονίζετε να βγείτε το βράδυ. Γιατί αντιδρά με αυτό τον τρόπο και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το παιδί να βλέπει τους γονείς του να έχουν κοινωνική ζωή. Να προσκαλούν φίλους, να κάνουν γιορτές, να βγαίνουν για φαγητό. Αυτό αποτελεί ένδειξη ευτυχίας και χαράς και το παιδί χρειάζεται τέτοια συναισθήματα για νιώθει όμορφα. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί το παιδί έχει μεγάλη ανάγκη τους γονείς του και πρέπει να μοιράζεται στιγμές μαζί τους.

Γιατί κλαίει;

Το παιδί σας κλαίει είτε γιατί όλη την ημέρα δε σας είχε δει και στεναχωριέται που θα φύγετε και δε θα ασχοληθείτε μαζί του είτε γιατί νιώθει τη δική σας ενοχή που θα το αφήσετε μόνο του και το εκμεταλλεύεται συνειδητά ή ασυνείδητα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Το προηγούμενο βράδυ ενημερώστε το για την αυριανή σας έξοδο. Μιλήστε του για το που πρόκειται να πάτε και με ποιους και στη συνέχεια καθησυχάστε το λέγοντάς του ότι θα έρθει η γιαγιά ή η μπέιμπι σίτερ να κάτσει μαζί του. Το πρωί υπενθυμίστε του ποιο είναι το πρόγραμμα σας για το βράδυ. Εάν αρχίσει τα κλάματα παρηγορήστε το λέγοντάς του για παράδειγμα "το ξέρω ότι στεναχωριέσαι αλλά δεν πρέπει. Θα βγούμε με τον μπαμπά αλλά εσύ δε θα είσαι μόνο σου". Εάν είσαστε σίγουρη για τον εαυτό σας και απαλλαγμένη από ενοχές, το παιδί σας θα ηρεμήσει. Το βράδυ κανονίστε ο άνθρωπος που θα το προσέχει να έρθει τουλάχιστον μία ώρα πριν φύγετε εσείς για να είναι απασχολημένο όσο θα ετοιμάζεστε. Όταν έρθει η ώρα να φύγετε χαιρετήστε το σα να μη συμβαίνει τίποτα. Επειδή σίγουρα θα θέλετε να μάθετε κατά τη διάρκεια της βραδιάς τι κάνει, εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό όταν τηλεφωνήσετε καλύτερα να μη του μιλήσετε γιατί μπορεί να το πιάσει το παράπονο.