Συμβουλές για όσες θέλουν να μείνουν έγκυες

Κάντε πιο συχνά σεξ και να γνωρίζετε καλά τον κύκλο σας. Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωρό, αφού βάλουν στην άκρη τις μεθόδους αντισύλληψης, πρέπει κατ' αρχήν να αρχίσουν να περνούν περισσότερο χρόνο... κάτω από τα σεντόνια τους.

Ωστόσο, ενώ τα 9 στα 10 περίπου ζευγάρια θα συλλάβουν φυσιολογικά μέσα στον πρώτο χρόνο προσπαθειών για την απόκτηση ενός παιδιού, χιλιάδες άλλα προσπαθούν απεγνωσμένα για ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Αφήνοντας εκτός τις περιπτώσεις που απαιτείται ιατρική αντιμετώπιση του θέματος, για διάφορους λόγους, δείτε παρακάτω μερικά μυστικά «γονιμότητας» για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Dr Marilyn Glenville, η οποία μίλησε στη MailOnline:

1. Ο ρόλος του οργασμού

«Δύο βρετανοί βιολόγοι - Robin Baker και Mark Bellis- μελέτησαν τη θεωρία 'upsuck hypothesis' και ανακάλυψαν, ότι όταν μια γυναίκα φτάνει στην κορύφωση οποιαδήποτε στιγμή ένα λεπτό πριν και μέχρι 45 λεπτά μετά αφότου εκσπερματώσει ο σύντροφός της, διατηρεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σπέρματος, απ΄ ό,τι αν δεν έχει οργασμό» ανέφερε η ίδια και συνέχισε: «Επιπλέον, η έρευνά τους έδειξε, ότι οι ισχυρές μυϊκές συστολές (που σχετίζονται με τον οργασμό) δημιουργούν κάτι σαν μερικό κενό, το οποίο βοηθά στη μεταφορά του σπέρματος από τον κόλπο στον τράχηλο, όπου είναι σε καλύτερη θέση για να συναντήσει ένα ωάριο».

2. Ο ρόλος του ήλιου

«Οι τελευταίες έρευνες υποστηρίζουν, ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην ηλιοθεραπεία και τη γονιμότητα» είπε ακόμη στη MailOnline η Dr Glenville.

«Αυτό έχει να κάνει με τα καλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία παράγεται με την έκθεση στον ήλιο. Η βιταμίνη D βοηθά στην εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος μιας γυναίκας, που είναι σημαντικό για να μείνει και να παραμείνει έγκυος. Προκειμένου μια γυναίκα να μείνει έγκυος, το ανοσοποιητικό της σύστημα πρέπει να ηρεμήσει, δεδομένου ότι το μισό DNA του μωρού της δεν είναι δικό της. Φυσιολογικά, όταν ο οργανισμός ανιχνεύει κάτι 'ξένο', προσπαθεί να το αποβάλλει. Σε κάποιες γυναίκες, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν 'ηρεμεί' με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μείνουν έγκυες, ή να διατηρήσουν μια εγκυμοσύνη».

Η ειδικός ανέφερε ακόμη, ότι η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική και για την ανδρική γονιμότητα, καθώς τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος.

3.Ο ρόλος του laptop

Η παραγωγή του σπέρματος γίνεται στους 32 βαθμούς Κελίσου, χαμηλότερα από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος (περίπου στους 37 βαθμούς Κελσίου).

«Οι όρχεις βρίσκονται ακριβώς γι' αυτό το λόγο 'έξω' από το σώμα των ανδρών, προκειμένου να διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Όταν πλησιάζουν περισσότερο στο σώμα- για παράδειγμα όταν κάθεται κανείς πολλές ώρες ή όταν κάνει ποδήλατο- το σπέρμα θερμαίνεται και μειώνεται η ποσότητα των σπερπατοζωαρίων» εξήγησε ακόμη.

«Σύμφωνα με έρευνες οι άντρες που χρησιμοποιούν laptop και τα ακουμπούν κοντά στο σώμα τους, δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των σπερματοζωαρίων τους. Προκειμένου να ισορροπήσουν τον υπολογιστή συνηθίζουν να κλείνουν τα πόδια τους. Αυτό από μόνο του (χωρίς την ύπαρξη laptop) είναι αρκετό για να αυξήσει τη θερμοκρασία στα γεννητικά τους όργανα κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τη θερμότητα που εκπέμπεται από το μηχάνημα, η αύξηση στη θερμοκρασία των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι της τάξης των 2,8 βαθμών Κελσίου. Κι ενώ μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη διαφορά, μόλις 1 βαθμός παραπάνω μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα έως και κατά 40%».