Όχι μόνο αρνείται να ντυθεί μόνο του, θέλει να επιλέγει και τα ρούχα του!

Κάθε πρωί το ίδιο σκηνικό...Παρακαλάτε το παιδί σας να ντυθεί κι εκείνο πέντε λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο είναι ακόμα στο κρεβάτι με την πιζάμα του. Κι ενώ η πίεση σας έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα καθώς του φοράτε τα ρούχα του διαμαρτύρεται για τις στυλιστικές σας επιλογές! Πώς μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση; Πώς να το μάθετε να ντύνεται μόνο του;

Φροντίστε από το προηγούμενο βράδυ σε συνεργασία με το παιδί σας να βγάλετε τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα στο σχολείο. Φυσικά, θα έχει κάποιες αντιρρήσεις στην επιλογή τους κι εσείς θα πρέπει να τις σεβαστείτε. Τα γούστα σας δε μπορούν να συμπίπτουν με του παιδιού σας, το οποίο θέλει να ντύνεται όπως οι φίλοι του. Το γεγονός ότι εσείς δε μπορείτε να το βλέπετε να κυκλοφορεί με πράσινο παντελόνι, πορτοκαλί μπλούζα και άσπρα παπούτσια θα πρέπει να το ξεπεράσετε και σίγουρα δεν πρέπει να αγχώνεστε με τη σκέψη ότι το παιδί σας στο μέλλον θα γίνει κακόγουστο.

Το πρωί μην το αφήνετε μόνο του, ζητήστε του να ντυθεί κοντά σας χωρίς να του αποσπάτε την προσοχή δίνοντας του εκείνη την ώρα να πιει το γάλα του. Μην ξεχνάτε με τον τρόπο σας να το ενθαρρύνετε λέγοντάς του για παράδειγμα "τι ωραία τώρα που μεγάλωσες και μπορείς να ντύνεσαι μόνος σου". Αν μετά από δέκα λεπτά το παιδί σας δεν έχει ετοιμαστεί, μην του βάλετε τις φωνές γιατί όντως μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο ή μπορεί να βρίσκεται σε φάση που απλά θέλει να αντιστέκεται σε όσα του λέτε. Σε αυτή την περίπτωση συγκρατήστε τα νευρά σας διότι όσο εσείς του φωνάζετε τόσο εκείνο θα αντιστέκεται. Πείτε του πόσο πιο ήρεμη νιώθετε τώρα που μπορείτε να στηρίζεστε πάνω του.

Θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή γιατί αυτή η φάση μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό. Μην ξεχνάτε να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε για τις προόδους του.