Προσπαθήστε να «διαισθανθείτε» νωρίς ή να διακρίνετε εγκαίρως, αν το παιδί σας έχει την τάση να παίρνει εύκολα ή γρήγορα βάρος, ή εντοπίστε κάποιου άλλου είδους πρόβλημα διατροφικής συμπεριφοράς.
Αρχικά, διακρίνετε και καταγράψτε αν το παιδί σας τρώει υγιεινά και θρεπτικά. Καταγράψτε αν το φαγητό του περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ομάδες θρεπτικών συστατικών (κρέας, ψάρι, αυγό, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, κτλ.)
Παρατηρήστε αν το παιδί σας τρώει νευρικά, ασυναίσθητα, υπερβολικά γρήγορα. Δείτε αν τρώει μεγαλύτερη ποσότητα όταν είναι εκνευρισμένο ή στεναχωρημένο, ή αν τρώει πράγματα που του απαγορεύετε, «κρυφά»!!!
Ξεκινώντας από τα παραπάνω, αν διακρίνετε ότι το παιδί σας έχει μία «δυσανάλογη» αύξηση βάρους για την ηλικία του, ξεκινήστε την διερεύνηση:
Θα ήταν καλό το παιδί ανεξαρτήτως ηλικίας, να έχει έναν έλεγχο του οργανισμού του και του μεταβολισμού του μέσω μιας σειράς αναλύσεων αίματος: Γενική αίματος, σίδηρος – φερριτίνη, βιοχημική αίματος (χοληστερίνη, σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ), ηλεκτρολύτες & θυρεοειδής (TSH).
Αν ο παραπάνω έλεγχος έχει γίνει, ή δεν παρουσιάσει οποιαδήποτε διαταραχή, τότε πιθανότατα για τα «παραπάνω» κιλά του παιδιού σας, ευθύνεται η ψυχολογία του!!
Παρατηρήστε αν το παιδί σας τρώει περισσότερο όταν υπάρχει ένταση στο σπίτι, ή επιλέγει «λιχουδιές» για να ηρεμήσει.
Θυμηθείτε αν μετά από κάποιο σοβαρό γεγονός στην οικογένεια, τότε το παιδί άρχισε να χάνει τον έλεγχο του βάρους του.
Αν σε τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορείτε να είστε σίγουροι, αλλά παρόλα αυτά το παιδί σας έχει κάποια παραπανίσια κιλά, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα, τονώνοντάς του την αυτοπεποίθηση & μαθαίνοντας του να μην δέχεται ΚΑΝΕΝΟΣ είδους σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία....
Μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις για τα κιλά του, που μπορεί να το προσβάλουν ή να το πληγώσουν... («Χοντρή-έ, βουβαλάκι, μπαλίτσα», κτλ.) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΪΔΕΥΤΙΚΑ!!!
Ενισχύστε του την αυτοπεποίθηση για οποιοδήποτε χάρισμα ή ταλέντο έχει... (Ζωγραφική, μουσική, αθλητισμός, χειροτεχνία, κ.α.)
Κάντε μια ειλικρινή και σοβαρή συζήτηση μαζί του, για να κατανοήσετε αν υπάρχει κάτι που το «πονάει», το πληγώνει, το ενοχλεί...χωρίς να γίνετε σε κανένα σημείο της συζήτησης, επικριτικοί για το βάρος του.
Κάντε μια συζήτηση στο σχολείο, για να ξέρετε αν έχει παρατηρηθεί να δέχεται κάποιο «σχόλιο» ή κάποια «κοροϊδευτική» συμπεριφορά για τα κιλά του, από τον οποιονδήποτε.
Κάνοντας συμμάχους και φίλους τα παιδιά σας... έχετε ΜΟΝΟ να κερδίσετε ΠΟΛΛΑ!!!
Πρώτον, οποτεδήποτε αισθανθούν κίνδυνο ή ανασφάλεια... θα τρέξουν να το συζητήσουν μαζί σας.
Δεύτερον... αλλά εξίσου σπουδαίο, καθημερινά θα μαθαίνετε πράγματα μέσα από τα «μάτια» των παιδιών σας...!!!
Υ.Γ. Αν πάλι κρίνετε ότι το θέμα είναι πιο σοβαρό & περίπλοκο... μην διστάσετε στιγμή, να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (π.χ. παιδοψυχολόγο, διατροφολόγο, συνδυασμό & των δύο)...
Γράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ντίντα Καπιτζόγλου, για το k-mag.gr