Το παιδί σας χάνει μονίμως τα πράγματά του;

Κάθε φορά που επιστρέφει το παιδί σας από το σχολείο κάτι θα του λείπει...Το σκουφί, η κασετίνα, το ένα γάντι...Αρχικά δεν αντιδράτε, απλά την επόμενη ημέρα πηγαίνετε στο σχολείο και ψάχνετε να τα βρείτε...Σήμερα όμως που ήρθε χωρίς μπουφάν το ποτήρι ξεχείλισε! Πώς να του μάθετε να νιώθει υπεύθυνο για τα πράγματά του;

Οι λόγοι που ένα παιδί ξεχνάει τα πράγματά του είναι πολλοί. Αρχικά μια εξήγηση είναι ότι το παιδί σας είναι αφηρημένο. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να εξετάσετε εάν το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά...Δηλαδή εάν ένα χαρακτηριστικό της δικής σας προσωπικότητας είναι η αφηρημάδα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι απλά το έχετε κακομάθει με την έννοια ότι φροντίζετε για τα πάντα κι εκείνο βασίζεται για όλα επάνω σας. Μπορεί, τέλος, να νιώθει ότι δεν το εμπιστεύεστε και προσαρμόζεται σε αυτή την εικόνα που του παρουσιάζετε εσείς.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν ευθύνεται η δική σας κακή σχέση με την οργάνωση, φροντίστε με κάθε τρόπο να μη δίνετε το κακό παράδειγμα στο παιδί σας.

Αντί να του φωνάζετε και να του καταλογίζετε ότι μονίμως χάνει τα πράγματά του εγκλωβίζοντας το στο ρόλο του αφηρημένου καλύτερα να του πείτε “είναι κρίμα να χάνεις τα πράγματά σου και να αναγκαζόμαστε να στα αγοράζουμε ξανά. Πρόσεχε τα πράγματά σου σε παρακαλώ. Βασίζομαι πάνω σου”.

Όταν επιστρέφει σπίτι μην κάνετε εξονυχιστικό έλεγχο μπροστά του και καταμέτρηση των πραγμάτων του. Δείξτε του ότι του έχετε εμπιστοσύνη.

Μην ασχολείστε συνέχεια με το εάν έβαλε στην τσάντα του όλα τα βιβλία και τα τετράδια. Είναι δική του ευθύνη. Εάν τα ξεχάσει θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.