Μια ξεχωριστή παράσταση-Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας!

Αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε με το παιδί σας μία παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής ή τη Λυρική Σκηνή; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς την ηλικία στην οποία μπορείτε να μυήσετε το παιδί σε τέτοιου είδους παραστάσεις. Εξαρτάται από την προσωπικότητα του παιδιού και τα ερεθίσματα που έχει. Συνήθως, όμως, από το νηπιαγωγείο, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να παρακολουθήσουν και μια "διαφορετική" παράσταση. Η πρώτη φορά που θα πάτε μαζί στο Μέγαρο Μουσικής ή στη Λυρική Σκηνή μπορεί να εξελιχθεί σε μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, με την προϋπόθεση ότι έχετε προετοιμάσει τη βραδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε…

Η προετοιμασία αρχίζει με την επιλογή του κατάλληλου έργου.

Για την πρώτη φορά, επιλέξτε μια όπερα εντυπωσιακή, προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα των παιδιών, με πλούσια δράση και κίνηση όπως Ο Μαγεμένος Αυλός, Η Απαγωγή από το Σεράι κ.λπ.

Εξηγήστε εκ των προτέρων την πλοκή στο παιδί, με πολύ απλά λόγια και, αν είναι δυνατόν, ακούστε μαζί κάποια αποσπάσματα. Όταν το παιδί καταλαβαίνει τι παρακολουθεί, πάντα του αρέσει περισσότερο.

Διαλέξτε θέσεις από τις οποίες θα μπορείτε να βλέπετε καλά. Μη θεωρήσετε ότι οι ακριβότερες θέσεις είναι οπωσδήποτε και οι καλύτερες!

Το παιδί πρέπει να είναι ξεκούραστο. Μόνο έτσι δε θα φανούν ατέλειωτες οι δύο-τρεις ώρες.

Είναι μάλλον απίθανο να γίνει λάτρης της όπερας με την πρώτη του επίσκεψη στο θέατρο. Όταν όμως παρακολουθήσει κάποιες παραστάσεις, θα του κινήσει το ενδιαφέρον.