“Με ζάλισες πια!”

Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα ακούτε το παιδί σας να λέει τη φράση "παράτα με, με ζάλισες πια!". Αναρωτιέστε τι σημαίνει και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

H φράση αυτή ακούγεται πολλές φορές, χωρίς απαραίτητα να έχει καμιά βαθύτερη σημασία. Oι έφηβοι έτσι κι αλλιώς "ζαλίζονται" εύκολα από τους μεγάλους. Πολλές φορές, λοιπόν, λένε "Άι παράτα με πια" και "Mε ζάλισες" χωρίς να έχει κάνει κάτι απαραίτητα ο γονιός. Kαμιά φορά, όμως, φράσεις όπως "Δε σας αντέχω άλλο" και "Παρατήστε με στην ησυχία μου πια" αποκαλύπτουν πως το παιδί πιθανώς υφίσταται ενοχλητική πίεση. Ίσως λοιπόν εκφράζει την αγανάκτηση του προς όσους έχουν μεγάλες απαιτήσεις από αυτό, όπως εσάς ή τους καθηγητές ή κάποιους φίλους που επίσης ζητούν με τον τρόπο τους πολλά, ή το αγόρι ή το κορίτσι με το οποίο σχετίζεται ερωτικά, ή έναν προπονητή κ.λπ. 

Αναλογιστείτε...

Μήπως άθελά σας πιέζετε το παιδί;

Έχετε υπερβολικές προσδοκίες από αυτό;

Σέβεστε άραγε τον προσωπικό του χώρο;

Παρεμβαίνετε στις παρέες του κριτικάροντας τες ή στην εξωτερική του εμφάνιση, όπως στον τρόπο που ντύνεται, στο πώς φτιάχνει τα μαλλιά του, στο σκουλαρίκι που φορά στη μύτη του;

 Είσαστε απαιτητικοί στους βαθμούς του;

Ο έφηβος πιέζει αφόρητα τον εαυτό του, ώστε όχι μόνο να τα βγάζει πέρα με όλα, αλλά να έχει και καλές επιδόσεις.

Aν διαπιστώσετε ότι αυτοπιέζεται, αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.