Πώς θα αντιδράσει στο διαζύγιο το υιοθετημένο παιδί

Με το σύζυγό σας θέλετε να χωρίσετε ωστόσο και οι δύο σας αναγνωρίζετε ότι το διαζύγιο σας θα στοιχίσει πολύ στο υιοθετημένο παιδί σας. Σκέφτεστε ότι θα το πληγώσετε για δεύτερη φορά…Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Όπως αναφέρει η κυρία Καππάτου, μελέτες δείχνουν ότι τα υιοθετημένα παιδιά που οι γονείς τους χωρίζουν τα πάνε καλύτερα στην ενήλικη ζωή τους σε σύγκριση με τα βιολογικά παιδιά χωρισμένων γονιών. Ένας σοβαρός λόγος είναι και το γεγονός ότι οι θετοί γονείς συνήθως είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σε ζητήματα που αφορούν την ψυχολογία του παιδιού. Εξαρχής ανέλαβαν τον γονεϊκό τους ρόλο έπειτα από συνειδητή επιλογή και φροντίζουν να μην εκθέτουν το υιοθετημένο παιδί τους σε αρνητικές συμπεριφορές.

Τι να γνωρίζετε

Το υιοθετημένο παιδί έχει ένα ευαίσθητο σημείο που πάντα το ακολουθεί: το διαζύγιο των θετών γονιών του μπορεί να αναβιώσει την αγωνία του μήπως απορριφθεί και εγκαταλειφτεί εκ νέου.

Προετοιμάστε το παιδί για το διαζύγιο και διαβεβαιώστε το ότι δε θα αλλάξει η δική του ζωή και ότι θα εξακολουθείτε να το φροντίζετε και να το αγαπάτε εξίσου και οι δύο.

Μετά το διαζύγιο επικεντρωθείτε στην προσαρμογή του παιδιού σας. Η συνεργασία των δύο γονιών είναι απαραίτητη.

Αποφύγετε αρνητικά σχόλια ο ένας προς τον άλλο.

Μην αφαιρέσετε από το σπίτι όλες τις οικογενειακές φωτογραφίες με τον/την πρώην σύζυγο, γιατί ιδίως το υιοθετημένο παιδί αισθάνεται σιγουριά όταν τις βλέπει.