Η πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση-Που οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε!

Η κόρη σας αν και είναι μόλις 10 χρόνων ασχολείται πολύ με την εμφάνισή της περνώντας ώρες μπροστά από τον καθρέφτη ενώ την έχετε ακούσει επανειλημμένως να συζητά με τις φίλες της για αγόρια λες και είναι μεγάλη! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Όλο και πιο συχνά οι γονείς αναφέρουν με προβληματισμό ότι τα παιδιά τους από νωρίς δείχνουν ενδιαφέρον για τις σχέσεις με το άλλο φύλο. Ήδη στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, συχνά στις συζητήσεις των παιδιών ακούγονται φράσεις που πριν από μερικά χρόνια τις συναντούσαμε σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Τα παιδιά και των δύο φύλων συζητούν με άνεση ποιο αγόρι ή κορίτσι τους αρέσει, με ποιον θα τα "φτιάξουν" και άλλα παρόμοια. Τα κορίτσια, που είναι πιο αναπτυγμένα, φαίνεται ότι πρώτα μπαίνουν στο χορό. 

Σύμφωνα με μελέτη του 2011 της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", το 5,7% των παιδιών γνωρίζει την πρώτη του ερωτική επαφή στην ηλικία μόλις των 12 ετών. Η εικόνα για την ερωτική δραστηριότητα των παιδιών αλλάζει κυριολεκτικά χρόνο με το χρόνο. Για παράδειγμα, το 2007, το ποσοστό των παιδιών που ξεκινούσε την ερωτική του δραστηριότητα στα 15 ήταν το 16% των εφήβων, ενώ το 2010 το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών 15χρονων έφτανε το 22%. Συγκριτικά με το 2002, σύμφωνα με μελέτη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, οι 15χρονοι που έχουν ερωτικές επαφές έχουν διπλασιαστεί – αύξηση που αποδίδεται κυρίως στα κορίτσια.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί: τα παιδιά έχουν δεχθεί ποικίλες κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές. Βομβαρδίζονται από νωρίς με ερωτικά μηνύματα και σεξουαλικούς υπαινιγμούς μέσα από τα διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα ή το διαδίκτυο ή τις επαφές με τα συνομήλικα παιδιά. Η αναφορά στη σεξουαλικότητα είναι διάσπαρτη ακόμα και μέσα από τα διαφημιστικά σποτ. Φυσικά, μέσω των σύγχρονων τάσεων, έχει εξιδανικευτεί η εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των γυναικών, ακόμα και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Παράλληλα, διαχέεται η υποβάθμιση των συναισθηματικών σχέσεων και προβάλλονται οι ευκαιριακές και συμφεροντολογικές σχέσεις στο βωμό της ανέλιξης. 

Ανεξάρτητα των αιτίων, η πραγματικότητα είναι ότι το παιδί αφυπνίζεται, θέλει δε θέλει, νωρίτερα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια και οι γονείς είναι καλό να το γνωρίζουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να προηγείται μια σωστή ενημέρωση για το όλο ζήτημα. Δεν πρέπει η σεξουαλική αγωγή να μετατίθεται για αργότερα, ακόμα κι αν ο γονιός επιμένει να βλέπει το παιδί του σαν μωρό. Η καλή σχέση με το παιδί, η προσεκτική διαχείριση των προβληματισμών του, καθώς και η ανάπτυξη της επικοινωνίας μαζί του αποτελούν ουσιαστικούς στόχους της διαπαιδαγώγησής του.