Αντιδράσεις των παιδιών μετά το χωρισμό – Παιδιά που έχουν ενηλικιωθεί

Μπορεί το παιδί σας να έχει ενηλικιωθεί ωστόσο για εσάς είναι ακόμα το μωρό σας, έτσι προβληματίζεστε για το πώς θα του ανακοινώσετε ότι με το μπαμπά του χωρίζετε…Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Ψυχικές ανάγκες

Τα παιδιά σας που έχουν ήδη ενηλικιωθεί έχουν την ανάγκη να διατηρούν καλές σχέσεις και με τους δυο γονείς τους, όπως και να σας αισθάνονται ευτυχισμένους. Συνήθως βρίσκονται σε τροχιά σπουδών ή αναζήτησης επαγγελματικής αποκατάστασης και η σταθερότητα της οικογένειάς τους είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν. Παράλληλα ενδιαφέρονται για τη σύναψη σχέσεων με το άλλο φύλο και η ερωτική τους ζωή μαζί με τους επαγγελματικούς στόχους κατέχουν καίρια θέση στην καθημερινότητά τους. Ανεξαρτήτως ηλικίας, εξακολουθούν να στηρίζονται σε εσάς για τις πρακτικές ή συναισθηματικές ανάγκες τους. Αν υπολογίσουμε και τις ραγδαίες αλλαγές που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση με μεγάλα θύματα τους νέους που είτε πλήττονται από την ανεργία είτε υποαπασχολούνται, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η βοήθειά σας είναι απαραίτητη.

Αντιδράσεις

Συνοπτικά, από τα ενήλικα παιδιά συνήθως περιμένουμε:

Θυμό

Θλίψη

Αποστασιοποίηση-απομάκρυνση

Άσκηση πιέσεων για ρύθμιση οικονομικών-περιουσιακών ζητημάτων.

Πώς να το διαχειριστείτε

Μην τα εμπλέξετε στη διαδικασία του διαζυγίου και μην προσπαθήσετε να τα πάρετε με το μέρος σας. Καλό είναι τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μένουν πάντα αμέτοχα στο χωρισμό των γονέων.

Μη θεωρήσετε τα παιδιά σας ποτέ αρκετά μεγάλα για να τους εκμυστηρευτείτε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική σας ζωή ή του συντρόφου σας. Θα νιώσουν δυσαρέσκεια και ίσως απομακρυνθούν και από τους δύο γονείς.

Σεβαστείτε τις ανησυχίες των παιδιών σας για οικονομικά ζητήματα και διαβεβαιώστε τα ότι δε θα αλλάξει τίποτα ως προς αυτά που τους προσφέρετε. Μια ολόκληρη ζωή σας έβλεπαν ως εγγύηση ασφάλειας και πηγή δύναμης. Αυτό δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ και περιλαμβάνει αναπόφευκτα και τον οικονομικό τομέα.

Εάν το ενήλικο παιδί σας παρουσιάζει ήδη κάποια προβλήματα στη συμπεριφορά του, συζητήστε με ειδικό προτού του ανακοινώσετε το διαζύγιο.