“Μπορώ να κοιμάμαι με το παιδί;”

Από τότε που χωρίσατε με τον πρώην σύζυγό σας κι έφυγε από το σπίτι, το παιδί σας αρνείται να κοιμηθεί στο δωμάτιο του και προτιμά το κρεβάτι σας! Έχετε προσπαθήσει να της αλλάξετε τη συνήθεια αλλά δεν τα έχετε καταφέρει. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Αν το παιδί σας είχε μάθει να κοιμάται μαζί σας, στην αρχή τουλάχιστον του χωρισμού δε σας συστήνω να αλλάξετε τη συνήθεια του. Ωστόσο έπειτα από κάποιους μήνες, μπορείτε να το χειριστείτε.

Από την άλλη, αν το παιδί σας ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι του άρχισε τις νυχτερινές επισκέψεις ή τα κλάματα μέσα στη νύχτα κι εσείς από κούραση ή από επιθυμία ενδίδετε, αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνει καθεστώς. Για αυτό καλό είναι να το αποφύγετε.

Προτιμήστε να καθίσετε δίπλα στο κρεβάτι του μέχρι να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί, και κατόπιν αποχωρήστε σταδιακά. Αν έπειτα από λίγο ξυπνήσει, οδηγήστε το πάλι στο κρεβάτι του και καθίστε δίπλα του μέχρι να αποκοιμηθεί.

Αν είσαστε σταθερή στη συμπεριφορά σας, το παιδί θα δεχθεί τα νέα δεδομένα.