Είναι σημαντικό το παιδί να έχει φίλους;

Το παιδί σας όχι μόνο μιλάει συνέχεια για το φίλο του αλλά σας ζητάει αρκετά συχνά να τον καλέσει σπίτι σας ή να πάει εκείνο στο δικό του. Αναρωτιέστε πόσο σημαντικό είναι για το παιδί να έχει φίλους; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει. 

Η δύναμη της φιλίας

Κάνοντας παρέα με αγόρια και κορίτσια της ηλικίας του, το παιδί μαθαίνει πώς να πλησιάζει τους άλλους, πώς να το υπολογίζουν οι φίλοι, πώς να συνεργάζεται αλλά και πώς να επιλύει από κοινού προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μαθαίνει να σταθμίζει τις δυνάμεις του. Τα παιδιά είναι διαρκώς ανταγωνιστικά: ποιος τρέχει πιο γρήγορα; Ποιος φτιάχνει πρώτος το παζλ; Ποιος ζωγραφίζει καλύτερα;

Κάνοντας φίλους το παιδί νιώθει ασφάλεια.

Το γεγονός ότι ανήκει σε μια ομάδα ομοίων του, του δίνει την απαραίτητη σιγουριά για να γίνεται όλο και πιο αυτόνομο και αποφασιστικό.

Φυσικά, η φιλία δεν έχει την ίδια σημασία σε όλες τις ηλικίες. Η ανάγκη όμως να ενώνονται με τους ομοίους τους είναι έμφυτη στους ανθρώπους από τη στιγμή που γεννιούνται και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε από νωρίς να κάνει φίλους και δημιουργείτε τις κατάλληλες συνθήκες για να το πετύχει.

Να του δίνετε ευκαιρίες προκειμένου να συναντά τους φίλους του. Καλό είναι να το πηγαίνετε σε χώρους -παιδικές χαρές, παιδότοπους, πισίνες- όπου θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με συνομηλίκους. Τα παιδιά της πόλης, μερικές φορές,  δεν είναι εύκολο να κάνουν φίλους.

Να σέβεστε το χαρακτήρα του και τις ιδιαιτερότητες του, να μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά που είναι πιο κοινωνικά ούτε να το πιέζετε να δημιουργήσει φιλίες, αν το ίδιο δε θέλει.

Να δέχεστε τους φίλους του στο σπίτι σας και να τους επιτρέπετε να παίζουν, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται τους κανόνες του σπιτιού σας - να μην αλληλοδέρνονται, να μη χοροπηδούν πάνω στους καναπέδες, να μαζεύουν τα παιχνίδια κ.λπ. Κατά τα άλλα όμως θα πρέπει να παρεμβαίνετε όσο το δυνατόν το λιγότερο, γιατί τα παιδιά έχουν τους δικούς τους κανόνες που πρέπει να σέβεστε.