Η επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονιό

Χωρίσατε πρόσφατα και αναρωτιέστε πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επικοινωνία με το μπαμπά του; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Μιλήστε στα παιδιά για την επικοινωνία αναλυτικά ώστε να γνωρίζουν κάθε πότε θα συναντούν το γονιό τους, ή θα διανυκτερεύουν μαζί του.

Η επικοινωνία δεν είναι προαιρετική και δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως τέτοια.

Είναι σημαντικό ο γονιός που μένει με τα παιδιά να δείχνει ότι εγκρίνει την επίσκεψή τους στο σπίτι του απόντα γονιού.

Υποστηρίξτε τη σχέση των παιδιών σας με τον άλλο γονιό τους. Έχουν ανάγκη να αισθάνονται ελεύθερα να σας συναντούν και τους δύο χωρίς να νιώθουν ένοχα ή να κατευθύνονται από τον ένα ή τον άλλο.

Δείξτε τους ότι θα είσαστε καλά όσο θα βρίσκονται με τον άλλο γονιό τους.

Μην επαναλαμβάνετε στα παιδιά σας ότι θα σας λείψουν και ότι θα ανησυχείτε για αυτά. Τους δίνετε άθελά σας το ρόλο του γονιού και τα κάνετε να αισθάνονται ενοχές επειδή σας "εγκατέλειψαν" για τον άλλο γονιό τους.

Θυμίστε στα παιδιά σας την επικείμενη επικοινωνία λίγη ώρα προτού τα παραλάβει ο πατέρας τους. Αυτό θα τα βοηθήσει να προετοιμαστούν συναισθηματικά και να τελειώσουν ό,τι τυχόν κάνουν σε εύλογο χρόνο.

Επιμείνετε στη σπουδαιότητα της τήρησης των ωραρίων από τον άλλο γονιό εφόσον εσείς και τα παιδιά σας είσαστε στην ώρα σας.

Προτρέψτε τα να εκμεταλλευτούν το χρόνο που περνούν με το γονιό τους. Πολύ συχνά τα παιδιά παραπονούνται ότι νιώθουν σαν αποσκευές. Καθησυχάστε τα και ενθαρρύνετε τα ώστε να απολαύσουν το χρόνο τους μαζί του.

Πώς θα γίνουν πιο εύκολες οι επισκέψεις στο νέο σπίτι του γονιού

Προτρέψτε το παιδί να πάρει μαζί του καθετί που θα το βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα.

Θα διευκολυνθεί αν αφήσει στο σπίτι του άλλου γονιού κάποια πράγματα, ώστε να του φαίνεται πιο οικείο και όταν επιστρέφει να τα ξαναβρίσκει.

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείου προτρέψτε τα να φτιάχνουν έναν κατάλογο όπου θα σημειώνουν καθετί συναρπαστικό, ενδιαφέρον ή αρνητικό τους συμβαίνει το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνάντησή τους με το γονιό τους, ακόμα και απλά πράγματα γιατί παρ’ ότι υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία, τα παιδιά συνήθως είναι φειδωλά στις πληροφορίες που δίνουν.

Κάποιες φορές το παιδί μπορεί να ζητήσει από το γονιό που επισκέπτεται να προσκαλέσει ένα φίλο του να παίξουν. Καλό είναι ο γονιός να το δεχτεί, ώστε το παιδί να νιώσει πιο άνετα στο σπίτι του.