Να αλλάξουμε τόπο διαμονής;

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σας κάνουν να σκέφτεστε να μετακομίσετε κοντά στους γονείς σας στο χωριό για να μπορούν να προσέχουν το παιδί σας ενώ εσείς δουλεύετε. Το συζητήσατε με τον πρώην σύζυγό σας, ο οποίος είναι θετικός ωστόσο αναρωτιέστε πώς θα αντιδράσει το παιδί στην προοπτική να φύγει μακριά από το μπαμπά του. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη

Καλό είναι να μην ξεριζώνετε το παιδί από την πόλη στην οποία ζούσατε και στην οποία συνεχίζει να ζει ο άλλος γονέας ,παρά μόνον όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ήδη ευάλωτη ισορροπία του παιδιού σας, γιατί μοιραία θα το αποκόψει από τον άλλον γονιό.

Καλό είναι να ζυγίζετε επίσης ότι το παιδί σας θα χάσει παράλληλα φίλους, δραστηριότητες, οικείες παραστάσεις που του δημιουργούν ασφάλεια.

Ο γονέας που δε ζει με τα παιδιά είναι πιθανό ότι θα απομακρυνθεί από αυτά. Όσο κι αν τα αγαπά, για να έχει συναισθηματικό δεσμό μαζί τους, πρέπει να διατηρεί και μια στοιχειώδη επαφή με την καθημερινότητά τους.

Μελέτες δείχνουν ότι τα οικονομικά των γονέων που παίρνουν τα παιδιά και φεύγουν από την πόλη στην οποία ζούσαν όχι μόνο δε βελτιώνονται, αλλά αντίθετα επιδεινώνονται, πλην εξαιρέσεων. Συνυπολογίστε όλους τους παράγοντες: τις ευκαιρίες απασχόλησης, τις γνωριμίες, το κόστος ζωής, τη στέγη, αλλά και το γεγονός ότι ο άλλος γονέας θα απομακρυνθεί από τα παιδιά του.

Αν αποφασίσετε αμετάκλητα να ζήσετε με τα παιδιά σας σε άλλη πόλη, θέστε ως προτεραιότητα στο νέο τόπο κατοικίας σας την προσαρμογή τους και τη συχνή επικοινωνία τους με το γονιό που αφήσατε πίσω.

Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες της τεχνολογίας και προσαρτήστε στον υπολογιστή σας μια web camera, ώστε τα παιδιά σας να επικοινωνούν με τον άλλο γονέα μέσω του υπολογιστή και να μπορούν ταυτόχρονα να τον βλέπουν. Αυτό δεν υποκαθιστά ασφαλώς την προσωπική επαφή, ωστόσο η οπτική επικοινωνία προσφέρει πολύ περισσότερα από την ακουστική.

Ακόμα κι αν αλλάξουν όλα στη ζωή σας μετά τη μετοίκηση, προσπαθήστε τουλάχιστον να μείνει σταθερή η καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, π.χ. οι ώρες φαγητού, μπάνιου, διαβάσματος κ.λπ.

Τα προβλήματα εντείνονται όταν για διάφορους λόγους μετακινείται με το γονιό μόνο το ένα παιδί και το άλλο μένει με τον άλλο γονιό. Γενικά, όταν χωρίζονται τα αδέρφια, η προσαρμογή των παιδιών δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο και δε φαίνεται να βγαίνει ωφελημένο κανένα- ούτε εκείνο που έμεινε πίσω ούτε εκείνο που έφυγε με όποιον μετοίκησε. Προσπαθήστε, λοιπόν, αν μετοικήσετε, να μη χωρίσετε τα αδέρφια.  

Όταν μετοικεί ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια

Τα παιδιά ενδεχομένως θα καταγράψουν αυτή την αλλαγή ως δεύτερη και ίσως οριστική εγκατάλειψη.

Εξηγήστε τους, λοιπόν, ότι είναι υποχρεωτική η μετοίκηση σας και ότι μόνο έτσι θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα για εκείνα και ότι το ίδιο θα κάνατε ακόμα κι αν δεν είχε εκδοθεί το διαζύγιο.

Προσπαθήστε να εμπνεύσετε στα παιδιά σιγουριά για τα αισθήματα σας προς αυτά.

Κρατήστε καθημερινή επαφή μαζί τους, έστω και τηλεφωνικά. Επιδιώξτε να τα συναντάτε κάθε εβδομάδα.

Μην επενδύετε στο ότι θα έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο εκεί όπου θα ζείτε. Ειδικά αν βρίσκονται στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας, ασφαλώς θα έχουν αναπτύξει δικό τους πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο και θα δυσκολεύονται να απομακρυνθούν. Κατά συνέπεια, για να έχετε συχνή επαφή, θα πρέπει να πηγαίνετε εσείς τακτικά στον τόπο όπου ζουν τα παιδιά και όχι να έρχονται εκείνα στο δικό σας.

Αν είσαστε εσείς που μένετε πίσω με τα παιδιά, προσπαθήστε να βάλετε στην άκρη όλες τις πικρίες σας και να διευκολύνετε στο μέγιστο δυνατό την επικοινωνία των παιδιών σας με το γονιό που αναγκαστικά ή από επιλογή φεύγει από το μέρος όπου ζείτε.