Μεγαλώνετε μόνη σας το παιδί σας;

Ο όρος "άγαμη μητέρα" μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστος. Σήμερα, όμως, ολοένα και πληθαίνουν οι γυναίκες που αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο και να μεγαλώσουν μόνες τους το παιδί τους.

Πρόκειται για μία δύσκολη και γενναία απόφαση καθώς οι αυτές γυναίκες επωμίζονται μόνες του όλα τα βάρη, έχουν να αντιμετωπίσουν την κριτική στάση που συνήθως υφίστανται από την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον, τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας η οποία θα εξυπηρετεί τις οικογενειακές ανάγκες της και όλα αυτά σε μία χώρα που δεν υπάρχει κρατική μέριμνα.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που αποφασίσατε να είσαστε άγαμη μητέρα θα πρέπει -απαλλαγμένη από τις όποιες ενοχές- να πείτε όλη την αλήθεια στο παιδί της σας, προσαρμοσμένη βεβαίως στην ηλικία του και σε καμία περίπτωση να μην του συμπεριφέρεστε με διαφορετικό τρόπο δημιουργώντας του την αίσθηση ότι διαφέρει από τα άλλα παιδιά.

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για εσάς που μεγαλώνετε το παιδί σας μόνη σας.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια από τα άλλα και έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς νομίζουν ότι η απουσία του οφείλεται σε αυτά. Για αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και να τα ενθαρρύνετε να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα, να αποκτήσουν χόμπι και ενδιαφέροντα.

Φροντίστε να λειτουργεί στην οικογένειά σας η τριγωνική σχέση που χρειάζεται κάθε παιδί (σχέση πατέρα, μητέρας και του ιδίου). Το ρόλο του τρίτου μπορεί να αναλάβει κάποιος με τον οποίο υπαρχει στενή συγγενική σχέση (παππούς, θείος κ.α) ώστε να μην υπάρχουν πιθανότητες το άτομο αυτό να παραιτηθεί από το ρόλο του και το παιδί να βιώσει δεύτερη εγκατάλειψη.

Αποφύγετε να μιλάτε αρνητικά για τον απόντα πατέρα.

Επιδιώξτε να έχετε σχέσεις με ολοκληρωμένες οικογένειες ώστε το παιδί να έχει από μικρό εικόνες και βιώματα της πλήρους οικογένειας.

Μερικά παιδιά στην εφηβεία τους εκφράζουν την επιθυμία να έρθουν σε επαφή με τον πατέρα τους. Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να ζητήσει τη βοήθεια σας.

Εάν είναι εφικτό οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις να μην είναι ιδαίτερα αυξημένες σε σχέση με τις ώρες που λείπετε από το σπίτι.

Το παιδί, ειδικά το αγόρι, μπορεί να νιώθει οργή για τον απόντα πατέρα του, την οποία θέλοντας να την εκφράσει μπορεί να τη στρέψει εναντίον σας ή στο περιβάλλον του. Άλλες φορές μπορεί να τη στρέψει εναντίον του και να λειτουργήσει αυτοκαταστροφικα. Προσπαθήστε να είστε κοντά του ειδικά στην εφηβεία και να του μάθετε από νωρίς να εκφράζει τα συναισθήματά του.