Το παιδί στην Α’ Δημοτικού

Το παιδί σας σε περίπου ένα μήνα θα καθίσει στο θρανίο για πρώτη φορά και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Γενικά μέσα σε 10-15 ημέρες το παιδί, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, έχει προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Συνήθως έχει προηγηθεί η φοίτησή του στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο το παιδί όσο και οι γονείς έχουν ήδη βιώσει τον αποχωρισμό.

Μερικά παιδιά αντιδρούν αρνητικά κατά την είσοδο τους στην πρώτη τάξη. Αυτό συμβαίνει επειδή για πρώτη φορά το παιδί βρίσκεται αρκετές ώρες μακριά από τις προσφιλείς καθημερινές ενασχολήσεις, σε έναν χώρο που τον μοιράζεται με τους συμμαθητές του, οι οποίοι στην πλειονότητά τους του είναι άγνωστοι.

Είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί το μάθημα, να προσέχει, να γράφει, να εξυπηρετεί μόνο του τον εαυτό του, αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπο με την ενδεχόμενη αυστηρότητα του δασκάλου. Για αυτό θα πρέπει να διαθέτει ωριμότητα και ευελιξία, ώστε να αντιμετωπίζει τις δυσάρεστες στιγμές που ίσως κρύβει η έναρξη της σχολικής περιόδου.

Για να θεωρηθεί ένα παιδί έτοιμο να ενταχθεί στην Α’ Δημοτικού, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Εκτός από τη χρονολογική του ηλικία -περίπου των 6 ετών- χρειάζεται να έχει αποκτήσει την ωριμότητα που απαιτεί η ηλικία του σε ό,τι αφορά το σωματικό, νοητικό αλλά και συναισθηματικό τομέα.  

Τι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι γονείς

Η μελέτη στο σπίτι, κυρίως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, πρέπει να είναι ελάχιστη ως ανύπαρκτη.

Η ευθύνη της μελέτης πρέπει να είναι υπόθεση του ίδιου του παιδιού, ενώ οι γονείς απλώς να ελέγχουν κάποια στιγμή αυτό που κάνει και να του δίνουν κατευθύνσεις.

Σκοπός είναι να του περάσουν το μήνυμα ότι βρίσκονται εκεί για να το βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί, ενώ την κύρια ευθύνη την έχει το ίδιο.

Βασική μέριμνα πρέπει να είναι η εξασφάλιση χρόνου για παιχνίδι.