Μήπως μεγαλώνετε τον πινόκιο;

Το αδερφάκι του βάζει τα κλάματα αλλά εκείνο ορκίζεται ότι δεν το χτύπησε...Η δασκάλα είπε ψέματα ότι πήγε σχολείο χωρίς να έχει διαβάσει...Το βάζο έσπασε μόνο του...Έχετε αρχίσει να προβληματίζεστε με τα ψέματα που σας λέει το παιδί σας; Φοβάστε ότι μεγαλώνοντας θα εξελιχθεί σε παθολογικό ψεύτη;

Μην ανησυχείτε, σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα για διαφορετικούς λόγους σε κάθε ηλικία. Στην πρώτη παιδική ηλικία το παιδί δυσκολεύεται να διαχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια καθώς η πραγματικότητα "μπερδεύεται" με τη φαντασία. Κατά τη δεύτερη παιδική ηλικία, το παιδί αρχίζει να λέει ψέματα εσκεμμένα για να προκαλέσει την προσοχή των γονιών του ή για να αποφύγει την τιμωρία. Ενώ στην εφηβεία τα ψέματα λέγονται σκόπιμα για να ξεφύγουν τα παιδιά από την επιτήρηση των γονιών τους, για να διαφυλάξουν την προσωπική τους ζωή και για να μην αισθάνονται μειονεκτικά στο περιβάλλον τους.

Τι πρέπει να κάνετε

Καταρχήν δεν πρέπει να λέτε ψέματα μπροστά του.

Πρέπει να τηρείτε τις υποσχέσεις που δίνετε στο παιδί σας γιατί αλλιώς θα νομίζει ότι του είπατε ψέματα.

Μην είσαστε ιδιαίτερα καταπιεστική και αυστηρή.

Να επιβλέπετε το παιδί σας με διακριτικότητα και σε ό,τι αφορά τον έφηβο, αφήστε του χώρο και σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του.

Καλλιεργήστε το αίσθημα εμπιστοσύνης στην οικογένεια.

Ένα αθώο ψέμα αντιμετωπίστε το με χιούμορ.

Ένα μεγάλο ψέμα συζητήστε το, προσπαθώντας να καταλάβετε γιατί το παιδί σας υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης ίσως να απαιτείται και κάποιου είδους τιμωρία.

Όταν το παιδί αποκαλύπτει κάποια ζημιά που έχει κάνει ή κάποιο παράπτωμα μαλώστε το αλλά μην το βάλετε τιμωρία. Επιβραβεύστε το για την ειλικρίνειά του.