Παιδί και ζώα: μια ιδιαίτερη σχέση

Το παιδί σας το τελευταίο διάστημα σας ζητάει έντονα να του πάρετε ένα ζωάκι. Γνωρίζετε ότι η παρουσία ενός ζώου μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού ωστόσο πριν πάρετε την απόφαση, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να υπόψη σας. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Το παιδί μαθαίνει κοντά στο ζώο τι σημαίνει αγάπη αλλά και τον τρόπο να την εκδηλώνει. Σύμφωνα με την κυρία Καππάτου, όταν τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να αγαπούν τα πλάσματα της φύσης, δε μπορεί παρά να γίνουν φιλόζωοι όταν ενηλικιωθούν. Μην ξεχνάμε ότι η αγάπη για τα ζώα αποτελεί προϋπόθεση για την αληθινή ανθρωπιά, μια αξία που έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη στην εποχή μας.

Προτού φέρετε το ζώο στο σπίτι...

Αρχικά συζητήστε με το παιδί για το είδος του ζώου που θέλει να αποκτήσει.

Θα ήταν καλό να κουβεντιάσετε το θέμα με άλλους φίλους που ήδη έχουν κάποιο ζώο στο σπίτι τους.

Πρέπει να καταλάβει ότι η συμβίωση με ένα ζώο συνεπάγεται, πέρα από τη συντροφιά, τη χαρά και το παιχνίδι και κάποιες υποχρεώσεις.

Εξηγήστε του ότι το ζώο δεν είναι παιχνίδι, όπως ο αρκούδος του. Θέλει κατανόηση και σεβασμό όπως κάθε άλλος σύντροφος στο παιχνίδι.

Δώστε στο ζώο ένα όνομα από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει να ζει μαζί σας.

Θυμηθείτε ότι το παιδί δεν πρέπει να του τραβάει την ουρά ή τα αυτιά ούτε να το γυρίζει ανάποδα για να παίζει.

Να αποφεύγετε τις συχνές παρατηρήσεις.