Πρώτη φορά στην παραλία!

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες διακοπές με το παιδί σας και αναρωτιέστε πώς θα το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με τη θάλασσα και τι πρέπει να προσέξετε! Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τη θάλασσα

Οι καταλληλότερες  ώρες για τη θάλασσα είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.

Η πολλή φασαρία ενοχλεί το παιδί στην πρώτη του γνωριμία με το νερό.

Μην το πιέσετε να κάνει κάτι που δε θέλει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αντίθετα, να έχετε υπομονή μαζί του και να το ενθαρρύνετε συνεχώς.

Η προσοχή σας να είναι στραμμένη πάνω του.

Στις περιπτώσεις που αρνείται να μπει στο νερό, πρέπει να σκεφτείτε ότι ίσως δεν είναι ακόμα έτοιμο ή ότι εσείς δεν είσαστε αρκετά ήρεμη. Το νερό πρέπει να είναι για το παιδί κάτι ξεχωριστό, άμεσα συνδεδεμένο με το παιχνίδι, την ευχαρίστηση, τη συντροφικότητα.

Ξεκινήστε από την αρχή την προσπάθειά σας οπλισμένη με υπομονή παίζοντας αρχικά στην παραλία, εκεί όπου παφλάζει το κύμα. Μόλις εξοικειωθεί, δε θα θέλει να βγει από τη θάλασσα.

Συνήθως από την ηλικία των πέντε ετών, το παιδί μπορεί να μάθει να κολυμπά.

Η κολύμβηση είναι η καλύτερη άσκηση γιατί κινούνται όλοι οι μύες του σώματος, αναπτύσσονται οι πνεύμονες και θωρακίζεται η υγεία του παιδιού.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Το μωρό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στις αδιαθεσίες και στην ηλίαση, ειδικά όταν μένει ακίνητο μέσα στη ζέστη.

Τις πρώτες ημέρες στην παραλία πρέπει να κάθεται ελάχιστα στον ήλιο και πάντα με αντηλιακή κρέμα και ένα λευκό φανελάκι.

Κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, πρέπει να φορά οπωσδήποτε καπέλο.

Να φορά παπούτσια για την καυτή άμμο και να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό ή μπιμπερό για τα μικρότερα παιδιά.

Να φορά μπρατσάκια ή σωσίβιο όταν κολυμπά.

Αν το παιδί βρίσκεται στη φάση που όλα τα αντικείμενα καταλήγουν στο στόμα του, καλά θα κάνετε να το επιβλέπετε, γιατί τα βότσαλα φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά.

Δεν πρέπει να αφήνετε να παίζει μόνο του το παιδί που είναι δύο έως τριών χρόνων γιατί η θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνη στις τόσο μικρές ηλικίες. Το παιδάκι μπορεί να πνιγεί και σε βάθος δέκα εκατοστών. Ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει πάντα να επιβλέπονται.

Τα στρωματάκια και οι λαστιχένιες βαρκούλες πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Χρειάζεται να μένετε κοντά του ακόμα και όταν αυτό πλατσουρίζει στα ρηχά. Ένα μικρό κύμα φθάνει για να το ρίξει μέσα στο νερό.

Η θάλασσα είναι ευεργετική κυρίως για τα παιδιά που υποφέρουν από φαρυγγο-αμυγδαλίτιδες ή που μολύνονται συχνά στις άνω αναπνευστικές οδούς, στους βρόγχους και στην τραχεία.

Επίσης, κάνει καλό στα νωθρά και παχουλά παιδιά, αφού το παιχνίδι με το νερό και το κολύμπι τα τονώνει.

Με την ηλιακή ακτινοβολία τα παιδιά παίρνουν βιταμίνες A και D που βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξή τους.