Επιχείρηση: γιογιό!

Μετά από άπειρες πάνες που έχετε αλλάξει ήρθε η ώρα να μάθετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί το γιογιό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί σηματοδοτεί την αρχή της ανεξαρτησίας του. Το μυστικό της επιτυχίας; Υπομονή, ίσως περισσότερη υπομονή απ’ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Μια καλή ηλικία για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του παιδιού σας είναι περίπου στα δύο, ωστόσο δε χρειάζεται βιασύνη. Η επιτυχία της εκπαίδευσης εξαρτάται από τη συναισθηματική και σωματική ετοιμότητα του παιδιού κι όχι από την ηλικία του.

Είναι το παιδί σας έτοιμο να χρησιμοποιήσει γιογιό; Αναρωτηθείτε για τα εξής:

Επικοινωνείτε μαζί του αρκετά καλά και μπορεί να ακολουθήσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις–οδηγίες που του δίνετε;

Δείχνει να ενδιαφέρεται για τη χρήση του γιογιό ή της τουαλέτας;

Σας ενημερώνει όταν κάνει την ανάγκη του ή το καταλαβαίνετε εσείς από τη στάση του σώματός του ή τις εκφράσεις του προσώπου του;

Παραπονιέται όταν μένει με λερωμένη πάνα και σας ζητάει να του την αλλάξετε;

Παραμένει στεγνό και καθαρό για δύο ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Μπορεί να κάτσει στο γιογιό;

Εάν έχετε απαντήσει θετικά στα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα, τότε το παιδί σας είναι έτοιμο, οπότε ξεκινήστε την εκπαίδευση!

Αγοράστε ένα γιογιό και τοποθετήστε το στην τουαλέτα. Εξηγήστε στο παιδί σας σε τι χρησιμεύει και βεβαιωθείτε ότι το έχει καταλάβει.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται στο γιογιό μετά από κάθε γεύμα. Μην το αφήνετε στην αρχή μόνο του. Εάν θέλετε μπορείτε κι εσείς να καθίσετε αντίστοιχα στη λεκάνη για να νιώσει ότι μπορεί να κάνει ό,τι κάνετε κι εσείς.

Αν έχετε αγοράκι, μη βιαστείτε να του μάθετε να στέκεται όρθιο για να ουρήσει.

Μιλήστε στο παιδί σας για την υγιεινή του σώματος. Πρέπει να του μάθετε πώς να σκουπίζεται και ότι στη συνέχεια θα πρέπει να πλένει τα χεράκια του.

Κάθε φορά που καταφέρνει να κάνει την ανάγκη του στο γιογιό, θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε με μεγάλο ενθουσιασμό και να το επιβραβεύετε.

Όταν είναι μπροστά σε συζητήσεις με τους συγγενείς ή τους φίλους σας, ενημερώστε τους για το κατόρθωμά του, επισημαίνοντας πόσο υπερήφανη είσαστε που μεγάλωσε και μπορεί πλέον να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα.

Μην το αγχώνετε λέγοντάς του να τελειώσει.

Μην το μαλώσετε αν συμβεί κάποιο ατύχημα γιατί θα χάσει την αυτοπεποίθησή του και σε καμία περίπτωση μη του φορέσετε πάνα γιατί θα μπερδευτεί και θα παραιτηθεί από την προσπάθεια.

Ακόμα κι αν το παιδί σας παραμένει καθαρό και στεγνό όλη μέρα, μην πετάξετε τις πάνες. Θα του χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να καταφέρει να μένει στεγνό τη νύχτα.