Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τη μελαγχολία και την απογοήτευση

Eίναι απολύτως φυσιολογικό σε κάποιες φάσεις της ζωής μας να νιώθουμε στενοχώρια ή μελαγχολία. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, να νιώθουμε κάπου κάπου και αυτού του είδους τα συναισθήματα, με την προϋπόθεση όμως να μην έχουν μεγάλη διάρκεια και να μη μας καταβάλλουν συχνά. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας νιώθει έτσι; Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να το ξεπεράσει;

Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

  • Μπορεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όσο δυσάρεστη και αν είναι.
  • Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει, προκειμένου να διώξει τη στενοχώρια και να νιώσει καλύτερα.
  • Μια θετική στάση πάντα βοηθάει στο να ξεπερνιούνται πιο εύκολα οι απογοητεύσεις.

Πώς μπορεί ένα παιδί να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα;

Τα στενάχωρα συναισθήματα δεν πρέπει να καταβάλλουν τη διάθεσή του ούτε να καταστρέφουν τη μέρα του. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει προκειμένου να αισθανθεί καλύτερα. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν, αν τους ακολουθήσει, να προλάβουν τη διάρκεια αλλά και την ένταση των "κακών συναισθημάτων".

Μπορεί να ξεκινήσει παρατηρώντας το πως νιώθει και εντοπίζοντας την αιτία που αισθάνεται έτσι.

Η κατανόηση των συναισθημάτων του, το βοηθάει να καταλάβει αλλά και να αποδεχτεί τον εαυτό του. Όταν, λοιπόν, νιώθει στενοχώρια ή μελαγχολία, καλό είναι να το συνειδητοποιεί αλλά όχι να το δραματοποιεί. Μπορεί να το μοιραστεί με κάποιον, χωρίς όμως να δίνει παραπάνω προσοχή και βάρος σε μια κατάσταση, από αυτό που ουσιαστικά της αναλογεί. Μπορεί να προσπαθήσει να ψάξει λίγο τον εαυτό του δείχνοντας του κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα αναζητώντας την πραγματική αιτία που προκάλεσε τη στενοχώρια του. Δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η στενοχώρια πάντα περνάει και σύντομα θα νιώσει καλύτερα.

Πρέπει να μάθει να ξεπερνάει και τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες. Όλα άλλωστε είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, πρέπει να θυμίζει στον εαυτό του ότι η παραίτηση δεν είναι λύση. Θα υπάρξει και επόμενη φορά. Επιπλέον, η προσπάθεια πάντα μετράει. Είναι προτιμότερο αντί να αφήνει τα δυσάρεστα συναισθήματα να το καταβάλλουν, να εστιάζει στο τι πήγε λάθος ώστε να μην το επαναλάβει στο μέλλον. Η θετική στάση βοηθάει σε όλες τις περιπτώσεις!

Θετική σκέψη

Ακόμα και σε στιγμές που κυριεύει το παιδί το συναίσθημα της λύπης, πρέπει να σκέφτεται και να εστιάζει στα χαρίσματα που έχει, ώστε να ανακτά τις δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του. Τη στιγμή του προβλήματος, μπορεί να βρει λύσεις για να βγει από τη δύσκολή θέση. Όλα διορθώνονται αρκεί να πιστέψει στις δυνάμεις του. Όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά, σίγουρα υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να του δώσει χαρά. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να το ψάξει και να απεγκλωβιστεί από τις κακές σκέψεις!

Λύσεις στο πρόβλημα

Αντιμετωπίζοντας σωστά μια κατάσταση και βρίσκοντας λύσεις, το ίδιο το παιδί αισθάνεται αυτομάτως πιο σίγουρο για τον εαυτό του και πιο δυνατό. Είναι δύσκολο να παραμένει στενοχωρημένο όταν νιώθει τόσο ικανό!  

Στήριξη

Ακόμα και τα πιο ικανά παιδιά έχουν ανάγκη από στήριξη. Οι άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά για το παιδί (γονείς, φίλοι, δάσκαλοι) μπορούν να του ανακουφίσουν τον πόνο τις δύσκολες στιγμές. Πολλές φορές η συζήτηση και η κατανόηση, αρκούν για να ξεπεραστεί μια απογοήτευση ή μια αποτυχία.

Αλλαγή διάθεσης

Το παιχνίδι, η άθληση, το ποδήλατο, το τρέξιμο, η μουσική, ο χορός, ένα βιβλίο, μια ταινία, η καλή παρέα πάντα βοηθούν.  

Το να μαθαίνει το παιδί να αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα είναι μια υπόθεση που απαιτεί προσπάθεια και πρακτική. Μόλις όμως το καταφέρει, θα συνειδητοποιήσει ότι όλα τα αρνητικά συναισθήματα που έπιαναν χώρο στη ζωή του, τώρα αφήνουν τη θέση τους στη χαρά και την ουσιαστική ευτυχία!