Διακοπές με την παρέα του!

Το παιδί σας σας το δήλωσε από τώρα ότι φέτος το καλοκαίρι θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές με τους φίλους του. Εσείς από τη μία πλευρά θέλετε να του το απαγορεύσετε από την άλλη όμως αναγνωρίζετε ότι το παιδί σας μεγάλωσε κι όσο κι αν ανησυχείτε, θα πρέπει να απολαύσει την ελευθερία του. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Ακούστε με προσοχή την επιθυμία του εφήβου σας, χωρίς να τον αποπάρετε.

Συζητήστε μαζί του με ποιους θα πάει, πού θα μείνει και για πόσες ημέρες.

Ζητήστε να μιλήσετε και με τους γονείς των φίλων του, εάν είναι δυνατόν.

Αν είναι η πρώτη φορά που απομακρύνεται από την οικογένεια με φίλους του, προτείνετε να πάει σε ένα μέρος στο οποίο υπάρχει κάποιος συγγενής ή καλός φίλος δικός σας ή κάποιου άλλου φίλου του, ώστε, αν η νεανική παρέα αντιμετωπίσει προβλήματα στην πρώτη αυτόνομη διαβίωση, να έχει ένα "αποκούμπι".

Παρότι οι έφηβοι ήδη γνωρίζουν τους κινδύνους από τις εξόδους που κάνουν στην περιοχή τους, ίσως είναι χρήσιμο να του επαναλάβετε ότι πρέπει να προσέχει σε ζητήματα ασφάλειας όπως στην κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Να αποφεύγει τις συναναστροφές με αγνώστους, να προτιμά εύκολα προσβάσιμες περιοχές και να μην κλείνει το κινητό του.

Χωρίς πρόθεση υπερπροστασίας από την πλευρά σας, είναι επιθυμητό να καταλάβει ότι οφείλει να σας τηλεφωνήσει όταν φθάσει στον προορισμό του ώστε να σας καθησυχάσει.

Οι νεανικές διακοπές θα λειτουργήσουν σαν μια "πρόβα τζενεράλε" για την ενήλικη ζωή του παιδιού. Όσο λοιπόν κι αν ανησυχείτε, έφθασε η στιγμή να επιτρέψετε στον έφηβό σας να απολαύσει την ελευθερία των διακοπών με τους φίλους του, κυρίως όμως να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του.