Η ερωτική απογοήτευση

Η σχέση που διατηρούσε το παιδί σας τελείωσε κι εσείς ανησυχείτε πολύ, δεδομένου ότι βλέπετε έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά του! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Πώς θα βοηθήσετε τον απογοητευμένο έφηβο

Αποφύγετε να ασκείτε κριτική για τις επιλογές του γιατί σε αυτή τη φάση έχει δεχτεί ένα καίριο πλήγμα. Ήδη νιώθει πολύ ευάλωτος και αισθάνεται ασήμαντος.

Ενθαρρύνετε τον να σας μιλήσει, αν το επιθυμεί. Ακούστε τον προσεκτικά, χωρίς να θεωρείτε απαραίτητο να του μιλήσετε κι εσείς. Τις περισσότερες φορές έχει απλώς ανάγκη από τα αυτιά σας κι όχι τις απόψεις σας.

Προτρέψτε τον να έχει ασχολίες που θα απομακρύνουν τη σκέψη του από το συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως τον αθλητισμό, την παρέα με τους φίλους του κ.λπ. Το παιδί σε τέτοιες φάσεις καλό είναι να μη μένει μόνο του, βυθισμένο στις σκέψεις του. Πιθανόν μέσα στη θλίψη του να παρασυρθεί σε ενέργειες που κάτω από κανονικές συνθήκες θα απέρριπτε.

Μην τον πιέσετε να αντικαταστήσει βιαστικά το πρόσωπο που αποχώρησε από τη ζωή του με ένα νέο. Εάν όμως το ίδιο το παιδί βρίσκει σαν γιατρικό την αντικατάσταση με άλλο πρόσωπο, μην παρεμβαίνετε. Πιθανόν το νέο πρόσωπο να λειτουργεί θετικά.

Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν διαπιστώσετε ότι ο χωρισμός αυτός γίνεται στο παιδί σας εμμονή για καιρό, έχει αλλάξει συμπεριφορά, κλείνεται στον εαυτό του ή απειλεί να βλάψει όποιον ή όποια τον εγκαταλείψει, έχει αρχίσει να πίνει κρυφά αλκοόλ ή πέφτουν οι βαθμοί, αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές, δείχνει αυτοκαταστροφικές τάσεις κ.λπ. Καμιά φορά, δηλαδή, η ερωτική απογοήτευση μπορεί να πυροδοτήσει απρόβλεπτες αντιδράσεις στον έφηβο που ίσως τον βλάψουν, κυρίως αν είναι εξαιρετικά ευαίσθητος ή αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα τη συγκεκριμένη περίοδο.