“Μαμά είμαι όμορφη;”

"Μαμά είσαι πολύ όμορφη!". Αυτό ακριβώς απάντησε η συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών που συμμετείχαν σε μια έρευνα του ΚidsHealth για το πώς βλέπουν τη μαμά τους. Το ποσοστό μάλιστα ήταν τόσο υψηλό που άγγιζε το 90%. Τα αισθήματα, αδιαμφισβήτητα είναι αμοιβαία, αφού το ίδιο υψηλό είναι και το ποσοστό των μαμάδων που μιλάει με τα ίδια ακριβώς λόγια στην κόρη.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 41% των κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι είναι και οι ίδιες όμορφες. Ενώ στις μαμάδες τα ποσοστά διαφέρουν. Το 60% των μαμάδων βρίσκουν τον εαυτό τους όμορφο ενώ το 40% έχει την αντίθετη άποψη. Περισσότερες από τις μισές μαμάδες, παραδέχτηκαν ότι κριτικάρουν την εμφάνιση τους συχνά και πολλές φορές μπροστά στις κόρες τους. Το 76% εξ αυτών, συνηθίζει να παραπονιέται φωναχτά για το σωματικό βάρος που πρέπει "οπωσδήποτε" να χάσει. Το κοινό σημείο μαμάδων και κοριτσιών βρίσκεται στο 50% και των δύο που απεχθάνονται την εικόνα τους στις selfie φωτογραφίες.

Κατά μάνα κατά κόρη...

Στην ίδια έρευνα, 2.400 μαμάδες και 11.500 κόρες εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα για το πόσο ικανοποιημένες είναι με την εμφάνιση τους. Διαπιστώνοντας τόσες ομοιότητες στο πώς βλέπουν οι μαμάδες και οι κόρες αντίστοιχα τον εαυτό τους, εύλογα κανείς διερωτάται: Κατά μάνα, κατά κόρη;

"Η εικόνα που έχει η μαμά για την εμφάνιση της, επηρεάζει σημαντικά και το πως βλέπει η κόρη της τον εαυτό της", τονίζει η ψυχολόγος του Kidshealth, D'Arcy Lyness. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, πολλά κορίτσια ανησυχούν πολύ κατά τη διάρκεια της μέρας για την εμφάνιση τους.

"Όλη αυτή η ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση, φτάνει στο σημείο να κλονίζει την αυτοεκτίμηση του κοριτσιού", τονίζει η Dr Lynnes. "Όταν τα κορίτσια φέρονται με τέτοια σκληρότητα απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό για θέματα εμφάνισης, δυσκολεύονται πολύ να τον αποδεχτούν, πόσω μάλλον να τον αγαπήσουν. Μια τέτοια κατάσταση αποτελεί εμπόδιο για τη ζωή τους γιατί τις φρενάρει σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να μη δείχνουν όλα όσα μπορούν να κάνουν".

Η μαμά πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα!

Αν θέλετε να βοηθήσετε την κόρη σας να ξεπεράσει όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει με την εμφάνιση της, ξεκινήστε από εσάς τις ίδιες. Φερθείτε όμορφα στον εαυτό σας, μην τον κριτικάρετε. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και ένας υγιεινός τρόπος ζωής, αποτελούν την καλύτερη βάση.

Κανένας δε μπορεί να φτάσει τα ανέφικτα επίπεδα ομορφιάς που όλες έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, μέσα σε λογικό πλαίσιο, ώστε να νιώθουμε όμορφα με την εικόνα μας, χωρίς αυτό να μας γίνεται εμμονή και αυτοσκοπός.

Κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές:

  • Συζητήστε με την κόρη σας. Εξηγήστε της πόσο κακό της κάνει να νιώθει αυτήν την αφόρητη πίεση διαρκώς για να είναι αδύνατη και όμορφη. Αν επιθυμεί να βελτιώσει κάτι στην εμφάνιση της, καθοδηγήστε τη σωστά με γνώμονα πάντα τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η yoga και το τρέξιμο είναι δυο πολύ καλές επιλογές.
  • Φροντίστε την εμφάνιση σας χωρίς να φτάνετε στην υπερβολή. Είναι καλό μια γυναίκα να περιποιείται τον εαυτό της αλλά σίγουρα στη ζωή υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα, στα οποία πρέπει να μάθει να δίνει την ανάλογη προσοχή.
  • Μην κάνετε αρνητικά σχόλια. Επικεντρωθείτε στα καλά στοιχεία τόσο της δικής σας όσο και της δικής της εμφάνισης. Αγαπήστε το σώμα σας και θα αγαπήσει και η κόρη σας το δικό της.
  • Να της λέτε ότι είναι όμορφη αλλά και ταλαντούχα επίσης. Είναι καλό να γνωρίζει ότι έχει δυνατότητες και ότι μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα. Να την ενθαρρύνετε εστιάζοντας στα χαρίσματα που έχει, πέρα από την ομορφιά.

Όταν τα κορίτσια δε σπαταλάνε όλον τους το χρόνο και την ενέργεια μόνο σε θέματα εμφάνισης, μπορούν να ασχοληθούν και να απολαύσουν άλλα κομμάτια της ζωής που είναι πραγματικά σημαντικά και στην ουσία αυτά μετράνε.