Το παιδί αγγελιαφόρος;

Με τον πρώην σύζυγό σας οι σχέσεις σας είναι πολύ κακές. Δε μπορείτε να συνεννοηθείτε ούτε για τα απλά ζητήματα και σα να μην έφθανε αυτό, το τελευταίο διάστημα βάζει το παιδί σας να σας μεταφέρει μηνύματα! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Εάν ο άλλος γονέας προτρέπει το παιδί να σας ζητάει πράγματα, διερευνήστε μήπως αμελείτε όντως κάποιες υποχρεώσεις σας και τον εξωθείτε να χρησιμοποιήσει εσφαλμένα αυτή την αρνητική μορφή διεκδίκησης.

Καλό είναι να μη μετατρέπετε και εσείς με τη σειρά σας το παιδί σε αγγελιαφόρο. Απαντήστε στο παιδί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεννοηθείτε με τον άλλον γονέα απευθείας και προχωρήστε σε άλλα θέματα.

Όταν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί μεταφέρει απόψεις του άλλου γονέα περνώντας τες ως δικές του, προσπαθήστε με τρυφερότητα να συζητήσετε τα επιχειρήματα του. Αν αντιλαμβάνεστε ότι το φέρνετε σε αδιέξοδο, σταματήστε τη συγκεκριμένη συζήτηση και αλλάξτε θέμα. Προσπαθήστε να κάνετε μαζί του κάτι ευχάριστο και επικοινωνήστε για άλλα ζητήματα. Παράλληλα όμως διερευνήστε για ποιο λόγο το παιδί έχει αρχίσει να εκφράζει απόψεις που δεν το εκπροσωπούν.

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν οι γονείς βάζουν στην άκρη τα προσωπικά τους και επικοινωνούν τακτικά για το καλό των παιδιών τους.