Έγινε ίδιο ο πατέρας του!

Με τον πατέρα του παιδιού σας χωρίσατε πριν πολλά χρόνια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είναι σαν να επέστρεψε στη ζωή σας καθώς το παιδί σας έχει υιοθετήσει συμπεριφορές και απόψεις του! Δεδομένου ότι δε μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, σχεδόν καθημερινά υπάρχουν εντάσεις στο σπίτι σας. Αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Όσο κι αν μοιάζει το παιδί σας στον άλλο γονέα-πιθανόν ακόμα και στις φράσεις που χρησιμοποιεί-μην το ταυτίζετε με εκείνον. Αποτελεί διαφορετικό άτομο με διαφορετική προσωπικότητα.

Μην αναγκάζετε το παιδί σας να επιλέξει μεταξύ των δύο προτύπων του γιατί για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του χρειάζεται και τα δύο, και του πατέρα και της μητέρας.

Αν διαπιστώσετε ότι η επιρροή του άλλου γονέα είναι δυσανάλογα έντονη ή αρνητική μπορείτε να λειτουργήσετε εξισορροπητικά χωρίς αντιπαλότητες. Αυτό θα το πετύχετε με θετικά πρότυπα συμπεριφοράς, αποφεύγοντας συζητήσεις ή ενέργειες που θα το πληγώσουν και δεν οδηγούν πουθενά.

Υπάρχει περίπτωση το παιδί να συμπεριφέρεται όπως ο άλλος γονέας και να "πετάει" πικρόχολα σχόλια απλώς για να σας ενοχλήσει. Πιθανότατα όταν βρίσκεται και μαζί του, να χρησιμοποιεί δικές σας φράσεις για τον ίδιο λόγο, προκειμένου δηλαδή να εκνευρίσει εκείνον. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην εφηβεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Συζητήστε με το παιδί σας όσο σας επιτρέπει, προκειμένου να διερευνήσετε τους λόγους που το οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Ρωτήστε τι θα ήθελε και προσδοκά από κάθε γονιό. Αν οι δυσκολίες συνεχιστούν, αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.