“Δε μου αρέσει το σώμα μου”

Η κόρη σας καθημερινά παραπονιέται για το απαίσιο, όπως το χαρακτηρίζει, σώμα της και παρά το γεγονός ότι ο καιρός έχει ζεστάνει, εκείνη αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί τα σκουρόχρωμα χοντρά ρούχα της. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Παρακολουθείτε διακριτικά την ανάπτυξη του παιδιού σας ώστε να διακρίνετε αμέσως τυχόν αλλαγές ή προβληματισμούς του σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση και όχι μόνο.

Καμιά φορά η εμφάνιση γίνεται πολύ σπουδαία για τον έφηβο επειδή της δίνουν μεγάλη σημασία οι συνομήλικοι. Αν μάλιστα έχει δεχτεί πειράγματα ή ενοχλήσεις γύρω από την εμφάνισή του, τότε δυσκολεύεται περισσότερο, λ.χ. για το ύψος του ή για το βάρος του.

Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του για τα στοιχεία που θεωρεί ότι δεν του αρέσουν, ακόμα κι αν εσείς έχετε διαφορετική άποψη.

Τονίστε του τα άλλα όμορφα χαρακτηριστικά που διαθέτει ώστε να αισθάνεται ότι έχει κάτι που αναπληρώνει όσα-κατά τη γνώμη του- είναι μειονεκτικά.

Τα κορίτσια με πρώιμη ανάπτυξη συχνά αισθάνονται αμήχανα επειδή το στήθος τους ξεχωρίζει αισθητά και οι άλλοι το κοιτάζουν. Εξηγήστε στο παιδί ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του αλλά εκείνων που θεωρούν ότι το στήθος ενός κοριτσιού είναι κάτι το αξιοπερίεργο.

Αναζητήστε βοήθεια από ειδικό αν διαπιστώσετε ότι το παιδί παρουσιάζει εμμονή με την εμφάνισή του.