Θέλει να κάνει τατουάζ!

Η κόρη σας δεν έχει κλείσει ακόμα τα δεκαπέντε και σας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κάνει τατουάζ. Προσπαθήσατε να της αλλάξετε γνώμη όμως εκείνη ήταν ανένδοτη. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Με το τατουάζ ο έφηβος, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, σχηματίζει την εντύπωση ότι αποκτά μια μοναδική ταυτότητα και ικανοποιείται η ανάγκη του να αποτελεί μέρος μιας ομάδας. Θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο δηλώνει το χώρο του, επιβεβαιώνει την αυτονομία του και αποδεικνύει την "ικανότητά" του να υποφέρει πόνους και δυσκολίες. Ο έφηβος έχει επίσης ανάγκη με το τατουάζ να βεβαιωθεί για τα όρια του.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση 

Μη δραματοποιείτε την επιθυμία του παιδιού σας να κάνει ένα τατουάζ, ακόμα κι αν είναι αντίθετο με τον τρόπο που σκέφτεστε.

Συζητήστε μαζί του τους λόγους που επιθυμεί το τατουάζ.

Ρωτήστε το που θα το βοηθήσει.

Τονίστε του ότι η απόφαση πρέπει να είναι αποκλειστικά δική του και όχι αποτέλεσμα επηρεασμού των φίλων του.

Ενημερώστε το ότι είναι επώδυνο, είναι σα να αυτοτραυματίζεται και, αν κάποια στιγμή αλλάξει γνώμη, είναι δύσκολο να εξαφανιστεί.

Να ζητήσει ακριβείς πληροφορίες για τις συνθήκες υγιεινής, για το πόσο επώδυνο είναι, για το χρόνο που χρειάζεται να επουλωθεί το τραύμα και φυσικά για το κόστος.

Προτείνετέ του, αν επιθυμεί, να το συνοδεύσετε.

Αν δεν είναι σίγουρο για την απόφασή του καλύτερα να περιμένει για λίγο καιρό.