Όταν τα παιδιά ελπίζουν στην επανένωση των γονιών…

Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που πήρατε διαζύγιο, το παιδί σας νιώθετε ότι ελπίζει πως κάποια στιγμή θα είσαστε ξανά μαζί με το μπαμπά του. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" και "Οι γονείς χωρίζουν", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Στα μάτια κάθε παιδιού, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για το χωρισμό των γονιών του, ακόμα κι όταν έχει γίνει θεατής των διαφωνιών και των τσακωμών τους ή βλέπει τον ένα γονιό συστηματικά να απουσιάζει. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών συνεχίζει να ελπίζει και να επιθυμεί την επανένωση των γονιών του έπειτα από δύο, τρία, ακόμα και οκτώ χρόνια μετά το διαζύγιο. Κάποια παιδιά επίσης σκαρφίζονται διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να φέρνουν σε συνεχή επαφή τους γονείς τους, με την ελπίδα να τους σμίξουν ξανά.  

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Οφείλετε να είσαστε σαφής και ακριβής με το παιδί σας.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκάθαρα μηνύματα όσο κι αν πληγώνονται από αυτά. Σταδιακά προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση.

Ο κάθε γονιός ξεχωριστά πρέπει να τονίζει στο παιδί ότι με το μπαμπά ή τη μαμά δε θα είσαστε ποτέ ξανά μαζί ως ζευγάρι, πάντα όμως θα είσαστε γονείς του κι αυτό δεν αλλάζει.

Είναι απαραίτητο να διαπιστώσει το παιδί ότι το εννοείτε πραγματικά, διαφορετικά θα του δημιουργηθεί σύγχυση.