Το ανυπάκουο παιδί!

Η ανυπακοή και η έλλειψη πειθαρχίας γενικότερα στα παιδιά αποτελεί πλέον το πιο συνηθισμένο παράπονο των γονιών, που καλεί τους ειδικούς να βρουν τη λύση. Σύμφωνα με έρευνα των Larry M. Kalb και Rolf Loeber που δημοσιεύτηκε το 2003 στο "Pediatrics”, οι γονείς που θεωρούν ότι το παιδί τους είναι ανυπάκουο και εξαιρετικά απείθαρχο αγγίζουν το ποσοστό του 65%.

Τα παιδιά που αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τους κανόνες που θέτουν οι γονείς τους, μπορεί να παρουσιάζουν κάποια ψυχολογική διαταραχή ή να αντιμετωπίζουν μεγάλη ψυχολογική πίεση στο σπίτι ή στο σχολείο που να τους δημιουργεί έντονο στρες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν προκλητικές συμπεριφορές. Αν πραγματικά διαπιστώνετε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι σε ακραίο βαθμό ανάρμοστη, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδίατρο.     .

Συνέπειες της ανυπάκουης συμπεριφοράς

Το παιδί που αρνείται σταθερά και πεισματικά να συνεργαστεί με τους ενήλικες, είτε πρόκειται για τους γονείς του, είτε για τους δασκάλους του ή οποιονδήποτε άλλον ενήλικα του περιβάλλοντός του ή ακόμα και με τους συνομηλίκους του, σύμφωνα με την έρευνα των Kalb και Loeber, δε θα μπορέσει να ενταχθεί ομαλά σε κάποια ομάδα π.χ αθλητική, ούτε να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες. Το παιδί δεν έχει μάθει να υπακούει σε κανόνες και αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα του δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής του. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, λόγω της συμπεριφοράς του, θα αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο σωματικού τραυματισμού. Η ανυπακοή στο σχολείο οδηγεί μελλοντικά στην έλλειψη καλλιέργειας και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Το οικογενειακό περιβάλλον

Αν το παιδί σας παρουσιάζει υπερβολικά ανυπάκουη συμπεριφορά, προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του προκειμένου να εντοπίσετε από που πηγάζει. Τόσο το οικογενειακό όσο και το σχολικό περιβάλλον, αποτελούν συνήθως τα κύρια αίτια που προκαλούν στα παιδιά τέτοιες προβληματικές συμπεριφορές. Εστιάστε στον τρόπο που λύνετε τα προβλήματα μεταξύ σας στο σπίτι. Υπάρχει συνεννόηση, αμοιβαίος σεβασμός και διάλογος ή καταλήγετε πάντα σε εντάσεις και φωνές; Προσπαθήστε να μάθετε αν στο σχολείο υπάρχουν κρούσματα του λεγόμενου "bullying" και ερευνήστε τη σχέση του παιδιού με τους δασκάλους του.

Διαταραχή διαγωγής

Αν το παιδί σας παρουσιάζει αυτού του είδους τη διαταραχή, είναι πολύ πιθανόν να παλεύει με τα συναισθήματά του και να δυσκολεύεται να εκδηλώσει θετικές συμπεριφορές. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής υποστηρίζει ότι τα παιδιά που εμφανίζουν απείθαρχες και ανυπάκουες συμπεριφορές μάλλον έχουν έρθει από νωρίς αντιμέτωπα με εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις ή το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρό και να ξεκινάει από αλλού. Π.χ κάποια βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, κάποια κληρονομική ψυχολογική διαταραχή, κάποια τραυματική εμπειρία, κακοποίηση κ.α. Η ακραία επιθετικότητα, τα συνεχή ψέματα, οι κλοπές ή οι αδικαιολόγητες απουσίες από το σχολείο, αποτελούν κάποια από τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής που έχει να κάνει με τη διαγωγή. Οπωσδήποτε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια και να μπορέσετε να βοηθηθείτε και εσείς αλλά και το παιδί.