Πώς μιλάμε στο παιδί μας για την οικονομική κρίση

Τα περισσότερα ελληνικά σπίτια τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης είναι βυθισμένα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απογοήτευση. Επιπλέον, οι εντάσεις στην οικογένεια είναι αναπόφευκτες καθώς οι γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσουν τα οικονομικά τους και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Τα παιδιά, τα οποία αντιλαμβάνονται τα πάντα  επηρεάζονται ψυχολογικά και κατακλύζονται από τα συναισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Πώς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για την οικονομική κρίση;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου επισημαίνει ότι τα μάτια των παιδιών είναι στραμμένα στους γονείς τους, για αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλούν μπροστά τους καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισπράττουν αρνητικά μηνύματα.

Τι πρέπει να κάνετε:

Ενημερώστε τα παιδιά σας για την οικονομική σας κατάσταση.

Με λόγια απλά, καθησυχαστικά και προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, ώστε να μπορέσουν να τα κατανοήσουν, εξηγήστε τους ποια είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειά σας τη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας όμως μια θετική προοπτική. Εάν αντιμετωπίζετε το σοβαρό και αξεπέραστο πρόβλημα της ανεργίας, δεν πρέπει να το αποκρύψετε από τα παιδιά σας. Θα πρέπει να τους δώσετε την ελπίδα όμως ότι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας και σύντομα θα βρεθεί μία λύση. Γενικά, τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι οι γονείς τους κάνουν ό,τι καλύτερο για αυτά και θα βρίσκονται πάντα δίπλα τους.

Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας.

Συζητήστε με τα παιδιά σας και από κοινού αποφασίστε ποιες περικοπές πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, από τις δύο εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας ζητήστε του να επιλέξει μία. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ότι συνδράμει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μην τους λέτε "όχι".

Όταν τα παιδιά σας, σάς ζητούν να τους αγοράσετε κάτι δεν πρέπει να τα μαλώνετε επειδή δεν αντιλαμβάνονται την οικονομική σας κατάσταση. Αντί να τους πείτε "όχι", εξηγήστε τους ότι στην παρούσα φάση δε γίνεται να τους το προσφέρετε, δίνοντάς τους όμως την προοπτική ότι θα το αποκτήσουν στο μέλλον π.χ στα γενέθλιά τους, την Πρωτοχρονιά ή σε δύο μήνες κλπ. Μπορείτε, επίσης, να τους πείτε να κάνουν οικονομία από το χαρτζιλίκι τους κι εσείς θα τα βοηθήσετε καλύπτοντας τη διαφορά ώστε να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.

Εξασφαλίστε τους κάποιου είδους διασκέδαση.

Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολη εποχή για περιττά έξοδα, ωστόσο με κάποιο τρόπο θα πρέπει να προσφέρετε στα παιδιά σας στιγμές διασκέδασης. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε τα οποία δεν κοστίζουν τίποτα, όπως μια βόλτα στο πάρκο, μία επίσκεψη σε σπίτι φίλων, σε μία έκθεση, σε κάποιο μουσείο ή σε εκδηλώσεις που οργανώνουν για παιδιά οι δήμοι δωρεάν κ.α.

Να θυμάστε πάντα πως το καλύτερο δώρο για τα παιδιά είναι η ενασχόληση μαζί τους.